1. Home
  2. Vesti
  3. JLR ostvario rekordnu prodaju u 2017. godini
JLR ostvario rekordnu prodaju u 2017. godini
0

JLR ostvario rekordnu prodaju u 2017. godini

283
0
Podelite sa prijateljima:

Najveći britanski proizvođač automobila ostvario je rast prodaje od 7% u prethodnoj godini za rekordan rezultat od 621.109 prodatih vozila!

Stoga ne čudi ni uspeh domaćeg predstavnika JLR alijanse, British Motorsa, koji je Novu godinu dočekao sa praznim salonom, odnosno rasprodatim automobila, uspeh kakav se retko viđa na srpskom tržištu.

Renesansa brendova Jaguar i Land Rover započela je pre čitavu deceniju, 2008. godine kada ove dve kompanije prelaze u ruke indijske Tata grupe. Uz novac sa indijskog potkontinenta isplanirana je tržišna ekspanzija zaključno sa krajem aktuelne dekade, kada JLR planira da godišnje proda oko milion vozila.

Rekordnu prodaju u prošloj godini omogućio je veliki rast prodaje u Kini i SAD, dok je potražnja u Evropi i domaćem, britanskom tržištu mahom stagnirala. Direktor prodaje Endi Gos u ponedeljak je izjavio „Ponovo smo postigli rast prodaje, pre svega zahvaljujući novim modelima E-Pace i Range Rover Velar, specijalnom automobilu za kinesko tržište – modelu XFL. Ipak, pred nama su teška vremena na ključnim tržištima poput britanskog gde je pouzdanje potrošača poljuljano, a tu su i nove dizel takse“.

Uprkos navedenim problemima, JLR očekuje da će prodaja u 2018. godini porasti u odnosu na prošlogodišnjih 117.000 vozila na Ostrvu. Predstavnici britanske automobilske industrije optužili su vladu za najveći pad prodaje automobila u toj zemlji od 2009. godine, koji je prema njihovim rečima prouzrokovan dodatnim oporezivanjem i najavom ukidanja dizela, kao i neizvesnošću zbog nastupajućeg napuštanja EU. Primera radi, 90% prodatih automobila JLR-a u Britaniji koristi dizel motor. 

Na najnovije izazove demonizacije dizela i striktnije emisione regulative JLR planira da odgovori elektrifikacijom game. Prema najavi svi automobili Jaguara i Land Rovera od 2020. godine imaće u ponudi hibridnu ili potpuno električnu varijantu. Prvi električni model kompanije I-Pace proizvodiće se u pogonu u Austriji.

Otprilike trećina proizvedenih automobila Velikoj Britaniji na godišnjem nivou pripada alijansi Jaguar-Land Rover, stoga se britanska vlada nada da bi mogla da ubedi ovu kompaniju da produkciju budućih električnih modela premesti nazad na Ostrvo.

 

 

(283)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments