1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. VW ubrzava razvoj EV, ali očigledno „ubrzava“ i podizanje cena
VW ubrzava razvoj EV, ali očigledno „ubrzava“ i podizanje cena
0

VW ubrzava razvoj EV, ali očigledno „ubrzava“ i podizanje cena

199
0
Podelite sa prijateljima:

Matična marka Volkswagen grupe je podigla ciljeve na srednjeročnom planu i obavezala se da ubrza tranformaciju s obzirom da redukovanje troškova donosi slobodna sredstva koja mogu da pojačaju SUV gamu, razvoj hibrida i potpuno električnih automobila.

Marka će inicijalno razviti pet električnih modela pod I.D. oznakom, koji „na nišanu“ imaju Teslu. Pored toga, inicijativi će pripomoći i rastuća profitna marža, za koju se planira da dostigne između četiri i pet odsto prodaje 2020., što je više od prethodne procene.

„Mi ćemo dodatno ubrzati preusmeravanje Volkswagena, nastaviti globalnu ofanzivu u oblasti električnih vozila i vredno raditi na optimizovanju troškova“, rekao je šef Volkswagen marke, Herbert Dis. „Mi znamo koji izazovi i dalje stoje ispred nas.“

Oživljavanje profita matične marke je vitalno kada je reč o najvećem svetskom proizvođaču automobila u smislu lečenja posledica dizel skandala i generisanja finansijske moći, koja je glavno oružje protiv seizmičkih potresa koji drmaju automobilsku industriju, koja mora da se povinuje političkim odlukama i preusmeri se na proizvodnju „bela tehnika“ automobila i razvijanje digitalnih servisa.

Na Volkswagen se odnosi više od pola globalnih isporuka grupe, a on je ujedno ključan faktor u razvoju tehnologija za sestrinske marke, Audi, Škodu i Seat.

Volkswagen marka će investirati 22,8 milijardi evra u narednih pet godina, uključujući nekih 6 milijardi evra na nove tehnologije i električne automobile. Dobar deo ovih sredstava će biti potrošen na planiranu I.D. liniju.

Nemačka marka će u ponudu za evropsko tržište staviti potpuno električni hedžbek 2020. godine, koji će cenovno biti ekvivalentan dizel verziji bestselera, Golfa, a zatim će uslediti I.D. Crozz SUV u SAD. Kompanija planira da proda 100.000 električnih i hibridno-električnih  vozila 2020., rekao je Dis pred predstavnicima sedme sile.

Volkswagenove povlašćene akcije su napredovale 0,8 odsto na 178,1 evro na Frankfurtskoj berzi, što je peto povećanje u poslednjih šest zasedanja. Poverenje investitora prevazilazi krizu izazvanu dizel skandalom, što je pomoglo nadoknađivanju gubitaka generisanih od izbijanja afere u septembru 2015.

Marka očekuje ostvarivanje rekordne prodaje „značajno više od šest miliona vozila“ ove godine, što bi nadmašilo prošlogodišnji rekord od 5,99 miliona. Ono na šta VW računa su tri ključna tržišta – Kina, Evropa i SAD.

Da bi se generisala sredstva neophodna za finansiranje razvoja električnih automobila, Volkswagen će proširiti portfolio unosnog SUV segmenta na 20 modela do 2020., uz očekivanja da će se na njega odnositi oko 40 odsto obima prodaje, sa sadašnjih 14.

Biće lansirano više od 10 potpuno ili delimično „baterijskih“ modela u Kini, u istom vremenskom okviru.

Dok se drugi proizvođači automobila suočavaju sa velikim gubicima zbog razvoja električnih vozila, VW-ova nova gama će „pomoći da se obezbede ciljevi vezani za visinu marži“, rekao je Dis. „Kroz efekte visokih razmera i optimizovanim platformama u smislu troškova, mi ćemo naše električne automobile učiniti mnogo profitabilnijim u odnosu na konkurenciju“, dodao je on.

Volkswagen cilja da skine Teslu sa vodećeg mesta proizvođača električnih automobila, i to prodajom od milion vozila pogonjenih čisto na baterije, na globalnom planu, do 2025. Tesla će sa Modelom 3 ući na dodatna tržišta, ali kompanija i dalje ima velikih problema sa tržišnim lansiranjem ovog modela, koji odnosi ogromna sredstva.

VW je prošle godine potpisao veoma važan ugovor sa predstavnicima radne snage, što je doprinelo uštedi od 1,9 milijardi evra. Kompanija je pojednostavila proces proizvodnje, a ukinuće 14.000 radnih mesta, u najvećoj meri kroz parcijalno penzionisanje. Redukovanje troškova je deo nastojanja da se pojača produktivnost u „skupim“ Volkswagenovim fabrikama, i to za 25 odsto do 2020.

Volkswagen je ostvario povećanje produktivnosti od 7,5 odsto ove godine, saopštila je kompanija u utorak. Takođe, ukinuti su neprofitabilni modeli poput Phaetona, Sciroccoa i verzije Pola sa troje vrata, dok je ubrzan razvoj novih SUV modela, da bi se ugrabio što veći deo tržišnog kolača u tom najprofitabilnijem segmentu automobilske industrije danas, gde je VW godinama kaskao za konkurencijom.

Pre mesec dana, nemačka marka je za nijansu povećala ekstremno konzervativne ciljeve vezane za marže, isključujući specijalne stavke za ovu godinu, tako da se sada očekuje „umereno premašivanje“ finansijskih limita između 2,5 i 3,5 odsto. Dobit iz poslovanja, u smislu proporcije sa prihodima, iznosi 4,3 odsto nakon prvih devet meseci ove godine.

Isporuke na globalnom planu su porasle za više od 3 odsto, na 5,04 miliona vozila u prvih 10 meseci tekuće godine, čemu je pripomogla velika potražnja na najvećem tržištu za nemačku marku – Kini. Dis je potvrdio da Volkswagen svoj oporavak u velikoj meri može da zahvali pozitivnom ekonomskom okruženju. „Nema garancije da će se to nastaviti“, dodao je on.

Pozdravljamo VW-ov napredak, uz iskrene želje da uspe u svojim nastojanjima. Nadamo se da opšte povećanje cena automobila Volkswagena, Škode i Seata nije deo „globalne strategije“ i „generisanja sredstava“, već da ima svoje realno ekonomsko objašnjenje. Nadamo se takođe da ćemo uskoro dobiti odgovor i na to pitanje, jer je pomalo neverovatno da jedan Volkswagen Polo sa trocilindarskim motorom i petostepenim manuelnim menjačem košta preko 20.000 evra, uz svo uvažavanje marke i kvaliteta dotičnog vozila. S druge strane, jedna Honda Civic sa turbo motorom od 180 ks, šestostepenim manuelnim menjačem i mnogo bogatijom opremom košta tek 4.500 evra više, a znamo kako se na listama kvaliteta kotira VW u odnosu na Hondu. Da sve nije slučajno dokazuje i testirani VW Arteon sa 2,0-litarskim TDI motorom od 150 konja, sa cenovnom etiketom od čak 52.000 evra. Poređenja radi, za taj novac se može kupiti BMW 330i xDrive slične opremljenosti.

Izvor: Reuters

Priredio: Pavle Barta

(199)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments