1. Home
  2. Vesti
  3. Srebrna kovanica u čast Fiata 500
Srebrna kovanica u čast Fiata 500
0

Srebrna kovanica u čast Fiata 500

138
0
Podelite sa prijateljima:

Državna kovnica Italije (Istituto Poligrafico e Zecca dello Stato) izdala je novu kovanicu ograničene serije koja proslavlja istorijat poznatog modela FIAT 500 na šezdesetogodišnjicu ovog modela. Novčić, koga je predstavilo Ministarstvo privrede i finansija Italije vredi 5 evra, i dizajnirala ga je vrhunski bakrorezac Klaudija Momoni (Claudia Momoni). Ukupno će 4.000 kovanica biće iskovano, ali oni neće biti pušteni u opticaj, što će ih učiniti pravim blagom za kolekcionare.

Lice kovanice prikazuje model FIAT 500 iz 1957. kao i današnji model, okružene rečima  „Republika Italija“. Poleđina pokazuje karakteristični profil klasičnog modela 500 sa datumima 1957. i 2017. – godinu kada je FIAT 500 proizveden i godinu u kojoj je skovana – kao i vrednost koja iznosi 5 evra.

Ovo pravo minijaturno umetničko delo koje proslavlja ostvarenje velikom sna mobilnosti i slobode – takođe nosi inicijal „R“, što označava da je skovan u Rimu, uz ime bakroresca pored logotipa modela FIAT 500 u stilu originalnih reklamnih postera.

Ovaj kovanica samo je još jedan deo dugog niza proslava povodom šezdesetog rođendana modela FIAT 500, i stiže nakon još jednog važnog institucionalnog događaja, pokretanja proslavne poštanske markice od strane Pošta Italije.

Svetski značaj modela 500 i njegova reputacija pravog simbola dizajna takođe je prepoznat kada je uvršćen u stalnu postavu Muzeja moderne umetnosti u Njujorku

Tokom svoje šezdesetogodišnje istorije, FIAT 500 unapredio je svakodnevni život miliona ljudi. Njegova proizvodnja bila je važan deo posleratnog oporavka Italije i taj automobil je postavio naciju na četiri točka, pre nego što je počeo da se izvozi širom sveta. Danas, 80% svih modela 500 prodati su izvan Italije i on je jedan od najprodavanijih modela u Evropi, prvi u osam zemalja i među prvih šest u tri zemlje.

*Kovanica može da se otkupi putem prodajnih kanala Istituto del Poligrafico e della Zecca za 40 evra.

(138)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments