1. Home
  2. Testovi
  3. VW Polo 1,4 Comfortline (2008.) vs VW Polo 1.9 TDI Highline (2004.) – Balans plus
VW Polo 1,4 Comfortline (2008.)  vs VW Polo 1.9 TDI Highline (2004.) – Balans plus

VW Polo 1,4 Comfortline (2008.) vs VW Polo 1.9 TDI Highline (2004.) – Balans plus

12.36K
5
Podelite sa prijateljima:

Kao zapete puške iščekujemo na testu vreli novitet: Volkswagen Polo. Čekanje će nam svima lakše pasti, sasvim sigurno, ako se podsetimo prethodnih generacija i probamo da sagledamo koji su to razlozi i vrline doveli ovo ime do legendarnog statusa, i to ne samo među predstavnicima njegovog B segmenta, već generalno, među svim klasama.

Lična karta test vozila

Ova generacija Pola je lansirana u septembru 2001. godine, a primerci s kojima se družimo tokom testa pripadaju 9N4 naraštaju (Mk IV). Srebrni je proizveden 2004. godine, prešao je 182.140 kilometara. Pogonjen je TDI agregatom, uz ponovljeno insistiranje vlasnika na činjenicu da su oznake DI crveno obojene, što bi trebalo da znači da na raspolaganju imamo 74 kW/240 Nm. Poredićemo ga, sa mlađim, restilizovanim (na Polov trideseti rođendan – 2005. godine) i crvenim bratom koji je na svet došao 2008. godine, ali je iz salona preuzet početkom naredne godine. Njega pokreće benzinski agregat zapremine 1,4 litra sa 59 kW/132 Nm.

Dizel Polo je kupljen iz uvoza sa (diskutabilnih) 150.000 pređenih kilometara, 2012. godine, i to za iznos od 4.200 evra, dok je benzinska varijanta kupljena kao nova, od   čoveka koji nosi VW u srcu. Dve godine od izlaska iz salona, VW Polo je završio u mom voznom parku sa 20.350 od dosada odbrojanih 102.380 pređenih kilometara. Njegova nabavna cena nije relevantna, imajući u vidu da činjenicu da, kao i prethodni vlasnik, i ja u srcu nosim njegovu ćerku, pa onda ni cena nije bila baš tržišna.

Interesantna je činjenica da su oba automobila bila među poslednjima koji su u svojim generacijama sišli sa proizvodnih traka, što može samo da znači da su preležali dečije bolesti i da bi trebalo da su najsolidnije izrade.

Nova generacija Pola se najavljuje kao automobil približne veličine Golfu VI, dok su analizirani primerci ponosno predstavljani kao vozila koja po gabaritima nadmašuju prvu verziju rodonačelnika C segmenta: Golf Mk 1.

U ogledalu

Zaista su retki modeli proizvedeni u VW grupi koji bude inspiraciju za uživanjem u pogledu, ili pisanjem o izraženom stilu kroz linije automobila. Jedan od njih je svakako, Passat CC, ali o njemu, na skorom testu Arteona.

Ova dva Pola se razlikuju u par detalja: restilizovani model je objedinio prednje svetlosne grupe, uzrokujući time i nužne promene u rešetki hladanjaka; grafici zadnjih svetlosnih grupa; i preoblikovanim odbojnicima, što je uzrokovalo razliku u dužini od oko 2 centimetra. Sve ove detalje oko teško zapaža, izuzev očitih novina sa farovima.

Izgled Pola najbolje opisuju sledeći atributi: konzervativno, neupadljivo, orijentisano ka suštini, ili u jednoj reči: dosadno. Naknadno kupljene felne na novijem modelu donekle unose svežinu, ali čak i sa njima Polo ostaje sasvim nevidljiv na ulici. Često se kaže da konzervativan dizajn ne dosadi sa vremenom i da duže traje.  Ali, i danas kada pogledamo Peugeot 206, Citroen C3, pa čak i Yaris, oni deluju prijatno i sveže, dok Polo ostaje jednako, odnosno trajno dosadan. Znači, konstatacija je ispravna, konzervativan dizajn ostaje smoran, bez razlike u odnosu na protok vremena.

Unutrašnjost oba Pola je identična, ako izuzmemo minimalne razlike u pogledu broja opcija kojima konkretni modeli raspolažu. Ergonomski bez primedbi. Ali, u pogledu trajnosti materijala, izdvaja se činjenica da na vozačevom sedištu, u visini butine leve noge, po sredini sedalne površine korektne dužine, na oba modela se platno dezintegrisalo u dužini od nekoliko centimetara. Na Polu koji mi je bio na oku sve ove godine, ovaj tužan događaj se desio u prvoj godini i nakon samo 10 hiljada kilometara lagane eksploatacije. Prilično iznenađujuće za automobil ovog renomea, posebno što je očito da je ovaj naizgled bezazleni faul, sistematske prirode. Ostali materijali su, na oko, veoma skromnog kvaliteta, ali zaista trajni i bez tragova dugogodišnjeg korišćenja. Na zadnjim sedištima, koja imponuju udobnošću boravka (za dve osobe), putnici imaju dovoljno mesta i po visini, i po širini. Čak je i sa kolenima lako, uzimajući u obzir da govorimo o gradskom vozilu. Dužina i sedalnog dela, kao i naslona je izdašnija nego u, nedavno testiranim vršnjacima B segmenta. Zadnja klupa je deljiva, doprinoseći time opštoj, zavidnoj upotrebljivosti potkompaktnog hečbek modela.

Gde je razlika između ova dva Pola?

Zajednička nota za oba vozila je, a u pogledu pogonskog sklopa i vozne dinamike, ekonomičnost i dovoljna sila da ispuni sve racionalne zahteve koji se uobičajeno stavljaju pred mali porodični automobil. Benzinski agregat u proseku troši oko 15% više u gradskoj vožnji, a nešto manje od 10% na autoputu, u odnosu na dizel primerak, odnosno pumpa-brizgaljka reprezent troši u ovim okolnostima: 7,5 odnosno 5,5 litara goriva na sto kilometara. Zauzvrat, oglašava se neponovljivim zvukom, odnosno rafiniran je koliko i veliki Bata Živojinović u većini od svojih rola.

Ovakva razlika u potrošnji goriva, po našem mišljenju (u apsolutnim pokazateljima, odnosno litrima), zaista ne opravdava izbor dizel agregata, a posebno ne u kontekstu ostalih povezanih osobina. Naime, uprkos tome što je startniji, elastičniji i u krajnjoj liniji snažniji, njegova vozna dinamika je ozbiljno narušena preteškim teretom na prednjoj osovini. Razlika u težini od oko 150 kilograma, i to uglavnom koncentrisano na pramac, se i te kako oseća. Drugim rečima, u vožnji se dizel Polo ponaša kao tanana dama u plesu, kojoj je zadnjica predimenzionirana za dva broja, u odnosu na ostatak tela. Ovo, naravno, samo u poređenju sa benzinskom verzijom, jer je generalno, vozna dinamika Pola, izvanredno uravnotežena. Sve ono što prija u dizelu od 100 ks, na pravcu, svemu tome plaćamo cenu u krivinama, gde mališan gubi, ne samo prednost koju je na pravom putu obezbedio, već i sveukupno zaostaje za benzinskom verzijom. Ova dva konkretna primerka, na najbolji način u praksi, dokazuju široko rasprostranjenu premisu da su (još uvek) dizel agregati opravdana i poželjna opcija u SUV i od D segmenta na više, vozilima, odnosno u vozilima koja su teža od 1,5 tona.

Transmisija u oba automobila je petostepena, precizna, efikasna, umereno dugih hodova. Za dizel Polo nam nedostaje kompletna istorija, ali na benzinskoj varijanti, set kvačila još uvek nije zamenjen i funkcioniše i dalje odlično. Prenosni odnosi su odmereni savršeno. Zvučna izolacija je u gornjem delu skale koja važi u segmentu, odnosno, malo šumova i vibracija (izuzev dizel klasik klackanja) dopire do putnika.

U svakoj situaciji vozač može da se osloni na odlične kočnice koje daju za oktavu (onih 150 kilograma) jači efekat u benzinskoj varijanti. I ovde imponuje postojanost i uravnoteženost, odnosno lakoća doziranja.

Upravljanje je takođe podešeno na radost vozaču. Ne može da se poredi sa sportski inspirisanim upravljačkim sistemima, ali je zato dovoljno direktno, precizno, sa dobrim odzivom. Asistencija je na pomoć taman toliko da idealizuje spoj lakoće i povratne informacije na volanu.

Neravnine i ostale nesavršenosti na drumovima se prelaze na način koji je grublji od, recimo, onog kojim to radi Clio ili C3, ali je zato mnogo veća razlika u korist nemačkog modela u kontekstu stabilnosti u krivinama. Kao i u većini uporednih kategorija, i na ovom polju, VW je uspeo da pronađe pravi odnos.

Bolji izbor među ova dva modela, svakao je benzinom pogonjen primerak. Deo razloga smo naveli, drugi se, jasno, odnosi na nabavnu cenu, troškove održavanja, sada već i nepopularnost dizel tehnologije.

Statistike prodaje, pad vrednosti novog VW Pola i ostale pikanterije, čuvamo za test nove generacije.

Zaključak

Često puta sam razgovarao sam sa sobom u želji da razumem lidersku poziciju Pola u segmentu. Čitajući prethodni deo testa, postaje sasvim jasan razlog tome. VW Polo je jedan paket za koji su, potpuno nesvesno, najbolji promotivni slogan dali proizvođači jogurta b ostalih mlečnih delikatesa: Balans plus.

Tekst i fotografije: Zvezdan Božinović

Volkswagen Polo 1.4

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: hedžbek
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 3.916 mm x 1.650 mm x 1.467 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.465 mm
Zapremina prtljažnika: 270-1.030 l
Masa praznog vozila: 990 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/atmosferski benzinski
Zapremina: 1.390 cm³
Snaga: 59 kW/80 ks pri 5.000 o/min
Maks. obrtni moment: 132 Nm pri 3.800 o/min

Pogon

Tip: na prednje točkove
Menjač: M/5

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Torziona osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/doboši
Pneumatici napred/nazad: 185/60 R14

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 12,2 s
Maks. brzina: 175 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: benzin
Zapremina rezervoara: 45 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 6,3/7,0 l
Emisija CO2: 150 g/km

Cena

N/A

Dobre strane:

Balans plus paket

Loše strane:

Ubi Bože dizajn, kvalitet materijala u enterijeru

Volkswagen Polo 1.9 TDI

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: hedžbek
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 3.897 mm x 1.650 mm x 1.465 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.460 mm
Zapremina prtljažnika: 250-1.030 l
Masa praznog vozila: 1.130 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/turbo dizel
Zapremina: 1.896 cm³
Snaga: 74 kW/100 ks pri 4.000 o/min
Maks. obrtni moment: 240 Nm pri 1.800 o/min

Pogon

Tip: na prednje točkove
Menjač: M/5

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Torziona osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/doboši
Pneumatici napred/nazad: 185/60 R14

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10,7 s
Maks. brzina: 188 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: evro dizel
Zapremina rezervoara: 45 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,9/6,2 l
Emisija CO2: 132 g/km

Cena

N/A

Dobre strane:

Balans plus paket

Loše strane:

Ubi Bože dizajn, kvalitet materijala u enterijeru

VW Polo 1.4

Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7 Ukupno 6,5
Enterijer: 6
Kvalitet izrade
Karoserija: 9 Ukupno 9
Kabina: 9
Praktičnost
Karoserija: 9 Ukupno 9
Kabina: 9
Komfor
Napred: 9 Ukupno 9
Pozadi: 9
Vozne osobine
Upravljivost: 9 Ukupno 8,5
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 9 Ukupno 9
Kočnice: 9
Motor
Performanse: 8 Ukupno 8,5
Potrošnja: 9
Menjač
Preciznost: 9 Ukupno 9
Efikasnost: 9
Cena
Prihvatljivost: 9
Ocena: 8,61

VW Polo 1.9 TDI

Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7 Ukupno 6,5
Enterijer: 6
Kvalitet izrade
Karoserija: 9 Ukupno 9
Kabina: 9
Praktičnost
Karoserija: 9 Ukupno 9
Kabina: 9
Komfor
Napred: 9 Ukupno 9
Pozadi: 9
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 9 Ukupno 9
Kočnice: 9
Motor
Performanse: 8 Ukupno 8,5
Potrošnja: 9
Menjač
Preciznost: 9 Ukupno 9
Efikasnost: 9
Cena
Prihvatljivost: 8
Ocena: 8,44

(12356)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Boki

Meni se cini da je Grande Punto znacajno bolji izbor od Pola.

126P

Crveno DI bez dileme. Zna se.

Bariš

‘ubij bože’ dizajn….kakav god da je, sigurno da ružan nije.

Bariš

p.s. kako bre heDŽbek???? hatchback je hečbek.

Zvezdan Božinović

Isto kako nisu vračbine, nego su vradžbine; ili uprkos tome što se nešto naručuje, nije naručbina nego je narudžbina itd itd 🙂 jednačenje po zvučnosti se naziva. Ako bi preveli samo hatch – onda bi bio heč, medjutim, hatchback je hedžbek 🙂