1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Šef FCA priznaje da je kompanija napravila greške u vezi s Maseratijem
Šef FCA priznaje da je kompanija napravila greške u vezi s Maseratijem
0

Šef FCA priznaje da je kompanija napravila greške u vezi s Maseratijem

642
0
Podelite sa prijateljima:

Prvo i osnovno, a potpuno pogrešno, marka je tretirana kao velikoserijska.

Maserati je tako važnom tržištu, poput američkog, prošlog meseca prodao samo 950 automobila. Očigledno da italijanska marka ne uživa u nekom tržišnom uspehu, jer od početka 2018., isporučila je u SAD 9.363 jedinice, što je gotovo 16 odsto manje u odnosu na isti period 2017.

Nedostatak novih proizvoda je jedan od najvećih problema za kompaniju, ali ključne greške su one u okviru tržišnog pozicioniranja. Mada nisu u istoj niši, nekako nam se nameće da je slična greška učinjena i sa Lancijom, što u najvećoj meri ide na račun pokojnog Serđa Markionea. Novi šef FCA, Majk Menli, u nedavnom intervjuu je prokomentarisao da je reklamiranje Maseratija bilo u maniru neke velikoserijske marke, a stavljanje automobila sa znakom trozupca pod isti krova sa Alfom Romeo je bila glavna greška menadžmenta.

„Kada smo stavili Maserati i Alfu u istu grupu, učinili smo dve stvari“, rekao je Menli. „Najpre, smanjili smo fokus na Maserati kao marku. Drugo, on je bio tretiran gotovo kao da je velikoserijski brend, što nije i nikako ne bi trebalo da bude tako tretiran.“

U ostale činioce koji su uticali na značajan pad prodaje je tržište luksuznih automobila u Kini i novi WLTP standardi koji su na snagu stupili u Evropi, što je mnoge proizvođače nagnalo da zaustave proizvodnju izvesnih modela ili čitavih serija.

Serđo Markione, bivši šef FCA, inicijalno je povukao ambiciozni plan za Maserati, koji je podrazumevao 75.000 isporuka u 2018. Juna ove godine, cilj je značajno spušten, na 50.000 primeraka, ali se i ta prognoza čini nerealnom.

U prvih devet meseci 2018., Maserati je prodao 26.400 vozila na globalnom planu, što znači da mu je do kraja godine potrebno još 24.000 da bi ostvario plan. Naravno, to se neće desiti, što znači da će italijanska marka propustiti da ostvari zacrtane godišnje planove.

AutoRepublika

 

(642)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments