1. Home
  2. Vesti
  3. Zanimljivost jutra: Jaguar I-Pace zagađuje više od BMW X5 30d ako se oba “tankuju” u Poljskoj
Zanimljivost jutra: Jaguar I-Pace zagađuje više od BMW X5 30d ako se oba “tankuju” u Poljskoj

Zanimljivost jutra: Jaguar I-Pace zagađuje više od BMW X5 30d ako se oba “tankuju” u Poljskoj

1.89K
0
Podelite sa prijateljima:

I ne samo u Poljskoj. Zapravo u svakoj zemlji u kojoj se glavnina proizvedene električne energije generiše sagorevanjem fosilnog goriva, odnosno uglja. O ovoj temi smo više puta pisali, počev od proleća 2017. godine, ali sada je i jedan poljski Youtuber, Marek, predstavio egzaktnu kalkulaciju.

Pozivajući se na nalaze jedne nedavno sprovedene studije, Marek je naveo da jedan kilovat sat električne energije, proizveden u Francuskoj, uzrokuje emisiju štetnog ugljen dioksida od 60 grama. Međutim, kada se u proizvodnom porfoliju električne energije nalazi visok procenat iste, nastao konverzijom toplotne u električnu energiju, oslobođene sagorevanjem uglja, kao što je to slučaj u njegovoj Poljskoj, onda emisija raste na 650 grama ugljen dioksida koji je ispušten u atmosferu.

Kada se ove cifre prevedu u potrošnju energenata dva, naizgled neuporediva modela po ovom, a i brojnim drugim pitanjima, Jaguar I-Pace i BMW X5 30d, dolazi se do zaključka da bavarski model opremljen, za današnje standarde mamutskim trolitarskim dizel motorom, emituje manje ugljen dioksida od “ekološki osvešćenog” pripadnika britanske marke.

Naime, deklarisana potrošnja električne energije za elektromobil Jaguar I-Pace uslovljava emisiju CO2 od 162 grama po prevaljenom kilometru. Svakako, ovo se odnosi samo na situaciju kada se mali krosover tankuje u Poljskoj, ili nekoj od zemalja koje boluju od teške zavisnosti od uglja, kakve su uglavnom balkanske države.

Dakle, evo jednog od ozbiljnih opravdanja za nepostojanje subvencija za nabavku elektrifikovanih vozila u Srbiji.

AutoRepublika

(1886)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments