1. Home
  2. Vesti
  3. Novi BMW serije 2 Gran Coupe gotovo spreman za tržište
Novi BMW serije 2 Gran Coupe gotovo spreman za tržište
0

Novi BMW serije 2 Gran Coupe gotovo spreman za tržište

738
0
Podelite sa prijateljima:

Novi BMW serije 2 Gran Coupe sledi put koju je utabala originalna serija 3, čiji duh i preuzima. Glavni rivali su naravno Audi A3 sedan i Mercedes CLA.

Novajlija je predviđen za 2020. modelnu godinu, i mada BMW i dalje drži fokus na rastućem SUV segmentu, kojem je dodao nedavno X2 i X7, na tradicionalne modele s četvoro vrata se i dalje odnosi veliki deo ukupne prodaje. Primera radi, svaki peti BMW koji se plasira na tržište pripada seriji 3.

Što se serije 2 Gran Coupe tiče, reč je o potpuno novom modelu unutar Gran Coupe linije, koja će uključiti i varijantu serije 8 sledeće godine, kao i serije 4 2020. Najmanji među Gran Coupe modelima će biti praktičnija i stilski izražajnija alternativa hedžbeku serije 1, koji stiže sredinom sledeće godine.

BMW je poslednji od nemačke premijum trojke koji ulazi u segment kompaktnih modela sa četovoro vrata. Mercedes je već izvesno vreme prisutan sa CLA, a sledeće godine na scenu stupa i sedan A klase. U međuvremenu, Audi u ponudi ima A3 sedan pored hedžbeka, dok se očekuje da se kupe verzija A3 pridruži redovima.

Kada govorimo o BMW-u, prvi će na tržište biti plasiran kupe s dvoje vrata, da bi nakon njega usledili Gran Coupe i kabriolet modeli, do kraja 2020. Visokoperformantna M2 verzija će stići neznatno kasnije.

Serija 2 Gran Coupe će se pozicionirati između hedžbeka serije 1 i serije 3 u smislu dimenzija, s tim što će pružati više prostora na zadnjoj klupi u odnosu na hedžbek, zahvaljujući nešto dužem međuosovinskom rastojanju.

Marginalno povećan razmak između osovina može da se zahvali novoj platformi na kojoj će počivati serija 2. UKL arhitektura s prednjim pogonom trenutno čini osnovu za 10 modela BMW-a i MINI-ja, uključujući i X1 krosover i Mini Countryman. Prebacivanje na prednji pogon znači da će serija 2 i buduća serija 1odbaciti trenutnu USP platformu, koja je jedini arhitektura sa zadnjim pogonom u C segmentu.

Fleksibilnost platforme će omogućiti implementaciju čitavog niza pogona. S obzirom da je novi model pozicioniran u nižem delu BMW-vog spektra, konvencionalni benzinski i dizel motori će biti najčešći izbor.

Osnovni motor će biti 1,5-litarski trocilindraš sa 140 ks, dok će se iznad njega pozicionirati par četvorocilindarskih 2,0-litraša. Snaga će biti u rasponu od 150 do 250 konja. Sve dizel verzije će biti pogonjene 2,0-litarskim motorima, s tim što će najsnažniji isporučivati oko 220 ks.

Što se menjača tiče, u igri će biti šestostepeni manuelni ili osmostepeni automatski, dok će neke verzije biti u ponudi sa opcionim xDrive pogonom.

Još jedna prednost koju donosi platforma s prednjim pogonom je da je ona već prilagođena elektrifikaciji i usvajanju „plug-in“ postavke. Očekuje se da sistem bude preuzet iz serije 2 Active Tourer, kombinujući 1,5-litarski motor sa 150 ks sa elektromotorom.

S druge strane spektra, budući M ili M Performance model će koristiti usluge xDrive pogona, koji će biit uparen s moćnim 2,0-litarskim motorom. Aktuelni M140i je jedini automobil u segmentu koji koristi šestocilindarski motor i zadnji pogon. Prebacivanje na 2,0-litarski četvorocilindraš  će budući M model učiniti direktnijim rivalom Audija S3 i Mercedes-AMG-a A45.

Izvor: AutoExpress

 

(738)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments