1. Home
  2. Vesti
  3. Analiza cena goriva u Srbiji i 10 zemalja u regionu
Analiza cena goriva u Srbiji i 10 zemalja u regionu
1

Analiza cena goriva u Srbiji i 10 zemalja u regionu

610
1
Podelite sa prijateljima:

U prethodne tri nedelje prosečna maloprodajna cena benzina je smanjena za 2 dinara i 71 paru po litri, a dizela za 85 para, pokazuju rezultati redovne nedeljne analize Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Cene goriva na benzinskim stanicama u Srbiji, kao i u svim zemljama u regionu su u padu pod uticajem smanjenja berzanskih kotacija benzina i dizela, a pad bi izvesno bio intenzivniji da dolar ovih dana ne beleži najviše vrednosti u poslednjih godinu dana i u odnosu na evro i u odnosu na dinar.

Kotacija sirove nafte tipa BRENT je prethodnih dana takođe bila u padu i u utorak je dostigla vrednost od čak 65,47 dolara za barel, što je poslednji put zabeleženo polovinom marta ove godine, dok se u sredu i danas se već trgovalo po cenama koje su bile iznad 66 dolara.

Cena sirove nafte na globalnom tržištu nije jedini, ali je veoma bitan parametar koji utiče na cenu goriva u svim zemljama na svetu, ali kojom brzinom će se skok, ili pad cene sirove nafte odraziti na cene na benzinskim stanicama, zavisi pre svega od uslova poslovanja na svakom od tržišta pojedinačno. Brzina promena maloprodajnih cena najviše odstupa, od zemlje do zemlje, kada se dešavaju upravo ovako, nagli lomovi na svetskom tržištu nafte kao što je to bilo u poslednja četiri meseca.

Polovinom avgusta barel BRENT-a se prodavao za 70,76 dolara; 3. oktobra za 86,29 ili 22% skuplje; da bi 13. novembra cena pala na 64,47 dolara za barel, što je predstavljalo smanjenje od 24%. Ovako nagle promene cene na samom izvoru, izazvale su turbulencije na svim silaznim tržištima nafte i derivata nafte, do samih benzinskih stanica, ali prema najavama većine svetskih analitičara, ukoliko ne bude većih političkih tenzija, pred nama je period stabilizacije cena nafte, kao rezultat uravnoteženosti ponude i potražnje na svetskom tržištu. Inače prosečna ovogodišnja cena BRENT-a je čak za 34% veća nego prošle godine i trenutno je nešto veća od 73 dolara po barelu.

(610)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zupčasti 220 K

Vozačima koji prelaze veliki broj kilometara najznačajnija stavka u troškovima je gorivo. Ovogodišnja poskupljenja maltene su udvostručila izdatak u odnosu na prošlu, a tek ranije godine, gde 2016. prate rekordno niske cene. Od početka 2018. do, evo, sredine novembra prešao sam 47000 km, mahom sipajući najjeftiniji dizel u BiH, na regularnim benzinskim stanicama. Načinom vožnje sveo sam potrošnju na 3,98 l/100 (model automobila iz D segmenta). Taj način, na otvorenom putu, podrazumeva najčešću brzinu od 60-70 km/h u što višem stepenu prenosa, gde god se takvom vožnjom ne guši motor. Kad se tome doda jeftinije gorivo, dolazimo do uštede od… Pročitaj više »