1. Home
  2. Industrija
  3. ZF lansirao novu električnu osovinu koja donosi revoluciju (VIDEO)
ZF lansirao novu električnu osovinu koja donosi revoluciju (VIDEO)

ZF lansirao novu električnu osovinu koja donosi revoluciju (VIDEO)

3.94K
1
Podelite sa prijateljima:

Početkom ovog meseca, ZF je predstavio novi električni pogonski sistem i najavio je da će serijska proizvodnja započeti ove godine.

Ova tehnologija donosi modularni pristup kada je reč o osovini na električni pogon. ZF-ova solucija je prikladna za električne automobile, hibride i vozila sa gorivnim ćelijama.

Mada nije spomenuto s kojim evropskim proizvođačem automobila se ZF udružio, nemačka kompanija je pojasnila da nova solucija isporučuje do 150 kW (204 ks) i u potpunosti je integrisana u osovinu, tako da može biti postavljena u obe konfiguracije, sa prednjim ili zadnjim pogonom.

Jasno je zašto je ovo bitno. Ovaj sistem može biti instaliran na različite modele različitih proizvođača, tako da ima potencijal da unese revoluciju u segment hibridnih automobila. Primera radi, vaš sledeći automobil može isporučivati do 204 ks na zadnje točkove, dok prednji mogu koristiti drugi motor.

Ovo može da u velikoj meri poboljša odnos mase i snage. ZF nije spomenuo da li sistem može da se instalira na obe osovine vozila, što bi donelo još više snage i obrtnog momenta električnim i elektrifikovanim modelima.

Još jednu sjajnu prednost koju donosi ovaj sistem predstavlja maksimalni obrtni moment od 380 Nm, koliko isporučuje elektromotor. Kompletna električna osovina ima masu od 113 kilograma i može biti integrisana u brojne arhitekture. Sve što je potrebno je baterija koja će da napaja sistem. S obzirom na kompaktne dimenzije e-osovine, baterija može biti pozicionirana iznad nje ili ispod putničkog odeljka.

Druga značajna prednost koju je postigao ZF sa novim sistemom je upotreba asinhronog motora (ASM). Ovaj motor ne zahteva bilo kakve magnetne materijale, na taj način redukujući potrebu za retkim elementima poput neodimijuma i disprozijuma. Zahvaljujući ovom rešenju, sistem je jeftiniji i ne utiče negativno na životnu okolinu kao ostali elektromotori, poput konvencionalnih sinhronih mašina sa permanentnim magnetima (PSM).

Moguće primene

Nova električna osovina iz ZF-a može pronaći svoje mesto u budućim električnim vozilima, automobilima koji koriste gorivne ćelije, kao i hibridima. Zahvaljujući redukovanoj masi i impresivnoj maksimalnoj snazi, nemački snabdevač je idealan partner proizvođačima koji žele da njihovi hibridi i EV modeli isporučuju više snage.

Zamislimo velikoserijski električni automobil sa 204 ks na osovini. Budući hibridi bi na taj način mogli biti manje mase i biti jeftiniji u odnosu na današnje. Mada ZF nije precizirao sa kojim proizvođačem će se udružiti u inicijalnom projektu, nekoliko evropskih kompanija bi moglo biti u igri kada je u pitanju nova solucija.

Uzimajući u obzir da većina evropskih proizvođača ima hibridna ili električna vozila u proizvodnim gamam, teško je reći ko će imati tu čast da bude prvi nosilac nove solucije. Ukoliko sve bude funkcionisalo tako kako brojke kažu, a nemamo razloga da ne verujemo u to, ne bismo bili iznenađeni da više marki prihvati ZF-ovo rešenje umesto razvoja alternativnih solucija unutar kuće.

Performanse i veličina

Novi ZF-ov modul integriše elektromotor i dvofaznu, jednostepenu transmisiju u isto kućište. Takođe, tu je i diferencijal kao i odvojena rashladna jedinica. Sve ove komponente imaju sopstvenu elektroniku i softver. Ova u potpunosti razvijena solucija nikako nije običan dodatni sistem, a može značajno da redukuje razvojne troškove kada govorimo o električnim automobilima u koje kompanije ulažu i tek će ulagati ogromne sume novca.

Aksijalna dužina jedinice iznosi 45 centimetara, uz širinu od 38 centimetara. Visina iznosi oko 51 centimetar. Mada nije odgovarajuća za svaki postojeći automobil na današnjem tržištu, proizvođači je takvu kakva jeste mogu primeniti u bilo koji budući model ukoliko to smatraju podobnim.

S obzirom na to da Evropska unija pritiska proizvođače automobila da smanjuju prosečnu flotnu emisiju štetnih gasova, transformacija nekih modela u hibride bi moglo da bude sjajno rešenje za mnoge od njih, a ZF-ov sistem samo može da pomogne.

Motor dostiže do 13.000 o/min a jednostepena transmisija ima odnos od 9,6:1. ZF je integrisao dvofazno funkcionisanje da bi redukovao buku i obezbedio kompaktno pakovanje, bez potrebe da se uključi više stepena prenosa.

Nemačka kompanija tvrdi da je njen sistem izuzetno efikasan po pitanju neutralisanja neželjene buke, što je element koji ne može da se prenebregne kod električnih automobila, koji ne poseduju motor s unutrašnjim sagorevanjem koji bi sakrio ostale nepoželjne šumove.

Konkurentski sistemi

Naravno, ZF nije jedini snabdevač koji razvija e-osovinu. Britanci, tačnije firma GKN Driveline, razvili su tehničku soluciju pod imenom „eAxle“, koja je prodata u 300.000 primeraka. Njen motor isporučuje 60 kW (80 kW) i 240 Nm. Masa nije navedena u pres materijalu.

Transmisioni odnosu GKN-ove solucije je 1:10, a Twinster solucija s dvostrukom spojnicom razdvaja obrtni moment između zadnjih točkova. Kao i ZF-ovo rešenje, tako je GKN-ov sistem pogodan za upotrebu na obe osovine. BMW i8, primera radi, ima eAxle napred, dok ga XC90 T8 poseduje na zadnjoj osovini.

Tehnička solucija GKN Drivelinea takođe uključuje sposobnost vektorisanja obrtnog momenta, dok ZF ne spominje postojanje takve mogućnosti. Međutim, s obzirom na prisustvo diferencijala i činjenicu da je kompletan sistem elektronski kontrolisan, vektorisanje obrtnog momenta je sasvim moguće.

Predstavnici GKN-a su saopštili da rade na potpuno integrisanoj jedinici (sa eMotorom, inverterom i eAxleom), koja će u serijsku proizvodnju ući 2018. ili 2019. godine, baš kao i ZF-ovo rešenje. Tehnološka borba između ove dve kompanije bi mogla da se pokaže veoma interesantnom za automobilsku industriju.

Električni pogon je budućnost

Bez obzira koliko nam u „venama teče benzin“, i koliko volimo „režanje“ iz izduvnog sistema, moramo prihvatiti činjenicu da će doći dan kada će i takvi automobili posedovati električne osovine. Nemački ZF je siguran u to, tako da je ove godine osnovao E-Mobility diviziju. Ona se bavi svim mogućim zahtevima u vezi sa električnim prevozom, a kompanija će takođe izgraditi novu fabriku u kojoj će se proizvoditi e-osovina o kojoj je reč.

Kada jedna firma, tako velika i ozbiljna kao što je to ZF, investira u dotičnu tehnologiju, to je sasvim jasan znak da je automobilska industrija u transformacionoj fazi, što znači da neminovno ulazimo u svet elektrifikovanih automobila kao prelazne faze ka čisto električnom prevozu.

Vozila koja će posedovati novorazvijenu električnu osovinu će najverovatnije početi da silaze s proizvodnih linija već 2019., jer će prvi sistemi biti proizvedeni ove godine. Međutim, za neko masovno prisustvo ZF-ove e-osovine na tržištu, biće potrebno par godina. Ono što je za očekivati je da od 2020. kupci budu imali širok izbor vozila sa ovim sistemom.

S obzirom na to da solucija koju je predstavio ZF povećava autonomiju i smanjuje potrošnju goriva kako u realnim tako i simuliranim voznim ciklusima, proizvođači će bez dileme koristiti ovaj sistem da bi svoje hibridne  i električne modele učinili efikasnijim.

Priredio: Pavle Barta

Na kraju, NE PROPUSTITE sjajne akcije koje su trenutnu aktuelne u WINT-u.

(3937)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pa, ovo je isti sistem kao kod dečijih autića „na daljinski“ …