1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes-Benz GLC F-Cell jedini svetski „plug-in“ hibrid sa gorivnim ćelijama
Mercedes-Benz GLC F-Cell jedini svetski „plug-in“ hibrid sa gorivnim ćelijama
0

Mercedes-Benz GLC F-Cell jedini svetski „plug-in“ hibrid sa gorivnim ćelijama

227
0
Podelite sa prijateljima:

Prošle godine na Salonu automobila u Frankfurtu, Mercedes-Benz je predstavio pretproizvodni GLC F-Cell model, prvi automobil na svetu koji koristi električnu energiju iz gorivnih ćelija i regularne „plug-in“ postavke.

Godinu dana kasnije, marka iz Štutgarta je spremna da isporuči GLC F-Cells odabranim kupcima u Nemačkoj, prvenstveno u cilju testiranja ovog SUV-a u uslovima realnog saobraćaja. Kompanije Deutsche Bahn, Air Liquide, Shell, Linde i gradovi Štutgart i Hamburg, koristiće ova vozila u sistemu kompletnog rentiranja. Sledećeg proleća će uslediti i isporuke privatnim kupcima, koji će imati sreće da voze ovaj specijalni GLC.

Tehnologija gorivnih ćelija je prisutna u Mercedesu već tri decenije, mada se kompanija po tom pitanju nije previše eksponirala do F-Cell varijante B klase, koja je započela sa testiranjima pre oko deset godina.

Međutim GLC je sasvim drugačija „zverka“, jer pored tehnologije potrebne da se vodonik konvertuje u električnu energiju (rezervoari, gorivne ćelije i baterija), ovaj SUV takođe poseduje i litijum-jonsku bateriju koja može da se puni putem regularnog priključka.

Elektromotor od 210 konja  snagu isporučuje na točkove, a za to mu je potrebna električna energija koju može da dobije iz sistema gorivnih ćelija. U tom slučaju, vozna autonomija iznosi 430 kilometara.

Obično, u vozilima sa hidrogenskim ćelijama, ukoliko se rezervoari isprazne, tu bude kraj vožnje, što zna da bude veoma nezgodno ukoliko se desi u nekoj „nedođiji“. Ipak, ovaj GLC može da se prebaci na litijum-jonsku bateriju, koja mu donosi dodatni 51 kilometar vožnje, što bi trebalo da bude dovoljno za put do prve punionice.

Štutgartski proizvođač nije saopštio broj GLC F-Cella koji učestvuju u testovima, ali je spomenuo da ih neće prodavati.

AutoRepublika

Izvor: Mercedes-Benz

 

 

(227)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments