1. Home
  2. Održavanje
  3. ZF prvi koristi bespilotne letilice za transport unutar fabričkog kruga
ZF prvi koristi bespilotne letilice za transport unutar fabričkog kruga

ZF prvi koristi bespilotne letilice za transport unutar fabričkog kruga

246
0
Podelite sa prijateljima:

ZF je prva kompanija koja je od nemačkih vlasti dobila zvanično odobrenje za letove autonomnog drona iznad fabričkog kruga. Prototip drone je nedavno započeo letačku misiju koja je obuhvatala dostavu rezervnih delova (senzora i kontrolnih kartica) iz magacina u fabrička postrojenja, odnosno na mesta gde su komponente neophodne u procesu proizvodnje.

Neposredno nakon završetka probnog perioda, i nakon verifikacije da sve funkcioniše u skladu sa zamislima, angažman dronova će postati redovna rutina, čime će se rasteretiti saobraćaj u fabričkom krugu. Rute na kojima će se dronovi kretati duge su ponekad i ceo kilometar, pa je ušteda u vremenu i ostalim resursima veoma značajna. Koristiće se, prema aktuelnim planovima, i za dostavu robe u teško pristupačnim gradskim kvartovima, kada se steknu svi neophodni uslovi.

Inače, bespilotna letilica koristi šest motora kako bi bila u stanju da ponese teret bruto težine do pet kilograma, odnosno tri kilograma neto. Takva nosivost je sasvim dovoljna za većinu transportnih potreba unutar fabričke lokacije. Bezbednost korišćenja je svakako jedan od prioriteta, pa se tako letilice kreću brzinama do 30 km/h iznad krovova fabričkih hala, a putanja obuhvata samo najnužnije delove rute ispod kojih se nalazi fabrička putna infrastruktura.

Autonomija letilice iznosi 30 do 40 minuta uz jedno punjenje baterije, a dron je upravljiv čak i ako dođe do otkazivanja jednog od motora.

“Na manifestaciji komercijalnih vozila, održanoj u Hanoveru ove godine, (IAA Commercial Vehicles show) prikazali smo tehnologije koje razvijamo. Korišćenjem drona, podižemo transportni lanac unutar fabrike na viši nivo,” rekao je Fredrik Štedler, rukovodilac odeljenja za razvoj tehnologije komercijalnih vozila, unutar kompanije ZF.

Dronovi, opremljeni uglavnom samo kamerama, do sada su mogli da se koriste od strane fizički lica ili od strane pravnih lica u cilju izrade mapa, ili za potrebe nadzora fabričkih ograda, na primer.

“Još uvek su neophodne neke modifikacije kako bi letovi tekli savršeno, odnsono kako bismo dronove uključili u logistički lanac na trajnim osnovama,” kaže Matijas Haberštroh, direktor upravljanja lancem nabavke u kompaniji ZF. “Transportni sistem je temeljno testiran od strane našeg dobavljača, ali smo i mi sami sproveli brojne testove uz različite navigacione senzore, u našem sedištu u Fridrihsšafenu.”

Na dugi rok posmatrano, dronovi u funkciji dostavnog “vozila” mogu se koristiti i mimo fabričkih krugova, kao podrška kurirskim službama.

AutoRepublika

(246)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments