1. Home
  2. Vesti
  3. Mazda planira „električnu“ ofanzivu da bi izbegla plaćanje penala u Evropi
Mazda planira „električnu“ ofanzivu da bi izbegla plaćanje penala u Evropi
0

Mazda planira „električnu“ ofanzivu da bi izbegla plaćanje penala u Evropi

197
0
Podelite sa prijateljima:

I Mazda ubrzava svoj ulazak u svet električnih vozila. Naime, japanska marka planira niz premijera do 2021., što bi trebalo da pomogne kompaniji da izbegne penale Evropske unije za proizvođače koji probiju zadate emisione limite.

Pre 2021., Mazda će morati da plati penale zbog visoke proporcije prodaje SUV modela, rekao je šef kompanije, Akira Marumoto.

Japanski proizvođač je prošle godine petinu svoje ukupne prodaje ostvario u Evropi, a od daljih finansijskih sankcija će se spasiti kroz prodaju električnih vozila, „plug-in“ hibrida i lakih hibrida, dodao je on.

Među japanskim automobilskim markama, Mazda je u najvećoj meri pogođena prosečnom emisijom CO2, probivši postavljen cilj od strane Evropske unije prošle godine, rekao je Kota Minešima, analitičar iz Morgan Stanley MUFG.

Izbegavanje penala u Evropi je veoma važno za Mazdu, koja pokušava da anulira pad profita, prouzrokovan slabom globalnom potražnjom i poplavama u Japanu, koje su poremetile prodaju u domaćim fabrikama.

Mazda, kao što znamo, nije bila posebno aktivna u tranziciji ka električnim modelima. Međutim, teška vremena zahtevaju teške mere a evropska ekološka ofanziva će kompaniji pomoći da se stabilizuje na trusnom automobilskom tržištu.

Japanski proizvođač i njegovi konkuenti se suočavaju sa ukupnim penalima od 14 milijardi evra, ukoliko ne uspeju da se usklade sa strožom ekološkom regulativom, koja na snagu stupa od 2020, dok će naredne godine biti primenjena punom snagom, kažu analize IHS Markita. Mazda kaže da je sa strane izdvojila 10 milijardi jena (oko 78 miliona evra) za kazne u Evropi.

Mazda je saopštila da će lansirati osveženu, štedljiviju verziju Mazde3, koja će biti prvi model na novoj generaciji Skyactiv platforme.

Mazda je prošlog meseca izložila planove o revidiranju svoje game, rekavši da će sva vozila dobiti elektrifikovane pogone. Veći deo se odnosi na lake hibride, u kojima elektromotor služi za asistenciju SUS motoru a ne za samostalan pogon.

AutoRepublika

Izvor: Bloomberg

(197)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments