1. Home
  2. Vesti
  3. Ford želi da eliminiše “neprijatan miris” enterijera novog vozila
Ford želi da eliminiše “neprijatan miris” enterijera novog vozila
1

Ford želi da eliminiše “neprijatan miris” enterijera novog vozila

1.36K
1
Podelite sa prijateljima:

Ford je podneo zahtev za zaštitu intelektualne svojine, odnosno patentnog rešenja čija bi primena omogućila eliminisanje mirisa karakterističnog za unutrašnjost novih automobila.

Prema navodima izrečenim u podnetoj prijavi Američkom zavodu za zaštitu intelektualne svojine (US Patent and Trademark Office), miris koji je evidentan u enterijeru novog vozila je uzrokovan agresivnim organskim komponentama koje sadrži koža, plastika kao i materijali izrađeni od vinila, a koji se koriste za delove unutrašnjosti automobila. Lepak, zaptivke i materijali za čišćenje stakla, takođe mogu doprineti širenju prepoznatljivog zadaha enterijera.

Sve ove agresivne komponente još više dolaze do izražaja kada se automobil ostavi na površini koja nije u hladu. Upravo na ovom mestu se nalazi i suština ideje Forda. Naime, američki proizvođač je nameran da “prepeče” automobil kako bi se pod visokom temperaturom oslobodile sve agresivne komponente, a samo vozilo izgubilo onaj karakteristični miris.

Proces opisan u zahtevu za zaštitu patenta, uključuje parkiranje vozila na površinama koje su na udaru intenzivnih Sunčevih zraka, uz diskretno otvorene prozore i opciono startovanje motora, uz uključeno grenjanje.

Fordov patent predviđa ovu proceduru kao automatizovan ili barem poluautomatizovan proces, koji bi eliminisao neprijatne mirise iz vozila, neposredno nakon kupovine.

Sistem uključuje poseban softver i raznorazne senzore za praćenje kvaliteta vazduha, a mogao bi biti primenjen jedino na autonomnim ili poluautonomnim vozilima.

Ukoliko instalirani sistemi u automobilu prepoznaju da su klimatski uslovi za “isterivanje đavola” iz enterijera vozila pogodni, on će u sopstvenoj režiji izmestiti vozilo na udar Sunčevih zraka, kako bi se još deo neprijatnih mirisa eliminisao.

Iskreno, nama je teško da zamislimo mučnu Balkansku dušu koja bi volela da joj neko uskrati “jednom u životu radost” da oseti taj “odvratni smrad novog automobila”.

AutoRepublika

(1361)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Japanautofan

Nasi preprodavci vec kupuju taj miris i prodaju polovnjake sa naglaskom na NOV,NOV…?