1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen priznao da testira Golf sa pet cilindara
Volkswagen priznao da testira Golf sa pet cilindara
2

Volkswagen priznao da testira Golf sa pet cilindara

268
2
Podelite sa prijateljima:

Ova vest će svakako obradovati ljubitelje petocilindarske pogonske grupe Volkswagena, a posebno one kojima se dopada hedžbek model Golf R420. Australijski novinari su nedavno imali priliku da razgovaraju sa čelnicima tamošnje filijale Volkswagena, a u diskusiju se umešala i priča o pozjamici ovog motora sa rasparnim brojem cilindara od strane Audija ka marki VW.

Menadžer zadužen za upravljanje proizvodima kompanije Volkswagen Australia, Tod Ford je svojim odgovorom, obojenim rečju “možda” podstakao nagađanja i produbio nadu onima koji su se vezali za zvuk ovog agregata.

“Ponekad zavirimo u ostale raspoložive pogonske grupe unutar našeg džinovskog koncerna. Lepo je to što postoji tržište za performantni automobil, a trenutno se kod nas tim pitanjem bavi samo R divizija,” prenose Australijanci njegove reči. “Sigurno je da ne postoje aktuelni i izvesni planovi sa kojima smo mi upoznati, ali isto tako znamo da je ova opcija, kao i brojne druge, uvek otvorena i pod razmatranjem.”

Izjava Toda Forda dolazi u trenutku kada je u više navrata, tokom prošle godine, na Nirburgringu snimljen prototip Golfa, ali ovoga puta sa oznakama R420, za koji stručna javnost veruje da predstavlja naslednika koncepta Golf R400. Hot heč je koristio redni “petak” zapremine 2,5 litara, pozajmljen iz performantnog modela Audi RS3. Ovaj agregat razvija više od 400 konjskih snaga koje se raspoređuju na sva četiri točka. Svojevremeno se od daljeg razvoja odustalo, što je još jedna od posledica dizelgejta.

Sada se osnovano postavlja pitanje da li je ideja ponovo oživela, posebno nakon ove australijske epizode i potvrde da je petocilindarski Golf u procesu testiranja. To naravno ne mora ništa da znači. Naime, moguće je da se ovaj Golf koristi samo kao testni primerak za neke druge svrhe, upkos tome što je Tod Ford izjavio da se u australijskoj filijali VW-a razgovara o moćnijoj verziji perormantnog Golfa.

Na naslovnoj fotografiji se nalazi Golf R400.

AutoRepublika

(268)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rajko

Zver

Bungi

Takav petocilindraš je imao i poslednji Audi TT pa je spaljivao sve moguće pneumatike.Težak motor i previše težine spakovano na prednju osovinu su loše inžinjersko rješenje.