1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Tiger 131 – jedini pokretni Tiger tenk na svetu
Zanimljivost dana: Tiger 131 – jedini pokretni Tiger tenk na svetu

Zanimljivost dana: Tiger 131 – jedini pokretni Tiger tenk na svetu

3.61K
1
Podelite sa prijateljima:

Po mnogim karakteristikama Tiger I je bio izuzetan tenk u Drugom svetskom ratu. Predstavljen 1942. godine, bio je moćniji od bilo kog rivala koji su saveznici imali da ponude, a proizvodnja je prestala posle dve godine i 1.347 jedinica. Tiger I je takođe imao i dosta mana pa je bio preterano komplikovan sa skupocenim materijalima i zahtevao veliko umeće za održavanje i popravke.

Iz tog razloga verovatno nije iznenađenje što je danas samo jedan primerak u voznom stanju, a on nosi oznaku Tiger 131.

Tiger 131 u Muzeju tenkova, Bovington.

Tenk iz naše priče je proizveden u februaru 1943. godine, a zatim poslat u Tunis. Nacisti su spremali iznenadni napad u noći između 20. i 21. aprila, a Tiger 131 je pogođen tri puta od strane britanskih Churchill tenkova. Najbitnija od raketa koja pronašla cilj, bila je ona koja je pogodila deo između topa i kupole, čime je ne samo uništen radio već ni kupola više nije bila funkcionalna.

Iako Tiger 131 više nije mogao da ispaljuje rakete, on je i dalje bio u voznom stanju i pravo je iznenađenje što su ga Nemci ostavili. Sledeće jutro, tenk su pronašli britanski vojnici čime su saveznici po prvi put imali kompletan primerak Tigera I.

Britanci su popravili Tiger 131 od delova od ostalih tenkova, a zatim su ga lično pregledali kralj Džordž VI i premijer Vinston Čerčil. Tenk je zatim poslat u Veliku Britaniju gde je reklamiran kao ratni plen pre nego što je parkiran u muzej. Tu je proveo vreme sve do 1990. godine kada je detaljno restauriran. Njega sada pokreće moderniji Maybach motor iz Tigera II, a tu si i mnogi moderniji električni detalji. Pre nekoliko godina se pojavio i u filmu “Fury“.

Kao što smo spomenuli, Tiger 131 je jedini takav tenk u voznom stanju, ali nije jedini koji je preživeo. U svetu je trenutno poznata sudbina još šest jedinica, a dva (po jedan u Francuskoj i Rusiji) se nalaze u relativno dobrom stanju. Ostali su u procesu raspada i uglavnom stastavljeni od raznih delova drugih uništenih tenkova.

Zoran Tomasović

(3611)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator🇷🇺Z

Čudi me da ga nisu poslali ukrowermahtu narko firera Zeljenskog da brani ukrorajh od Ruske denacifikacije🤣.