1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Renault će u fabrikama u Francuskoj proizvoditi Nissanove i Mitsubishijeve vanove
Renault će u fabrikama u Francuskoj proizvoditi Nissanove i Mitsubishijeve vanove
0

Renault će u fabrikama u Francuskoj proizvoditi Nissanove i Mitsubishijeve vanove

158
0
Podelite sa prijateljima:

Renault je saopštio da će proizvoditi nove Nissanove i Mitsubishijeve vanove u domaćim fabrikama, podižući na taj način investicije u Francuskoj, dok razmatra na koji način da dođe do bliže integracije proizvodnje automobila tri kompanije koje čine alijansu, uz podršku vlade.

Ova objava je došla u isto vreme kada i poseta predsednika Emanuela Makrona fabrici u Francuskoj, što „podvlači važnost Francuske za alijansu“, saopštio je Renault-Nissan-Mitsubishi.

Renault će proizvoditi novi Nissan NV250 „dostavnjak“ u severnoj Mubuž fabrici, koji će arhitekturu deliti sa Renaultom Kangoo, što uključuje i električnu verziju. Veći Mitsubishijev van će se proizvoditi u Sanduvilu u zapadnoj Francuskoj, uz Renault Trafic.

Ovaj potez je podigao ovogodišnje Renaultove investicije u Francuskoj na 1,4 milijardi evra.

Pod pritiskom francuskih vlasti, Karlos Gon, složio se da ove godine teži ka tešnjim vezama sa Nissanom, u svom verovatno poslednjem četvorogodišnjem mandatu na poziciji generalnog direktora.

Renault trenutno poseduje 43,4 odsto Nissana, koji s druge strane poseduje 15 odsto neglasačkog udela u matičnoj francuskoj kompaniji i 34 odsto Mitsubishi Motorsa.

Gon je prethodno izjavio da je potpuno spajanje moguće isključivo ukoliko se Francuska odrekne svojih 15 odsto u Renaultu, što je korak koji vlada nije voljna da preduzme bez uverljivijih garancija u vezi sa radnim mestima i industrijskim interesima.

Ova investicija će pomoći boljoj Renaultovoj prodaji partnerima, što je mera ka ostvarivanju finansijskih beneficija iz alijanse, a prodaja je pala za 358 miliona evra u poslednjem kvartalu, delimično zahvaljujući padu prodaje dizela.

„Francuska je odabrana za investiciju u vanove jer fabrike u Mubužu i Sanduvilu nude atraktivne solucije zahvaljujući konkurentnosti“, rekao je Gon. „Unutar alijanse, Renaultova globalna ekspertiza u oblasti lakih komercijalnih vozila generiše sinergije koje donose prednosti za sve naše kupce.“

Novi Mitsubishijev van će iz Sanduvila ići za Australiju i Novi Zeland. Novi Kangoo i Nissan NV250 će otvoriti 200 novih radnih mesta i 400 miliona evra dodatnih ulaganja u fabriku u Mubužu, pored 50 miliona prethodno najavljenih za električnu verziju.

AutoRepublika

Izvor: Reuters

 

(158)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments