1. Home
  2. Vesti
  3. Novi Renault Captur – prva procurela fotografija
Novi Renault Captur – prva procurela fotografija
5

Novi Renault Captur – prva procurela fotografija

450
5
Podelite sa prijateljima:

Pre nedelju dana smo izvestili da je Renault potvrdio da će nova iteracija malog krosovera imati premijeru na Salonu automobila u Frankfurtu 2019. godine. 

Captur će zadržati agregate sa unutrašnjim sagorevanjem, ali će kao opcija biti dostupan i plug-in hibrid. Prema inicijalnim izveštajima, ovakav pogonski sklop koristiće atmosferski 1,6-litarski benzinski agregat, uz elektromotor i baterije od 9,8 kWh. Navodi se da će hibridni Captur moći da pređe oko 50 kilometara koristeći samo električnu energiju.

Isti ovaj sistem trebalo bi da preuzmu i treće generacija Nissan Qashqaija, kao i druga generacija Renaulta Kadjar. Francuzi su odlučili da Cliu ne podare plug-in, već standardnu hibridnu postavku.

Renault Captur svakako će imati u ponudi novorazvijeni 1,3-litarski turbo benzinac koji je francusko-japanska alijansa razvila zajednički sa Daimlerom. Pored toga, biće definitivno dostupan i najmanje jedan dizel agregat, samo je još uvek neizvesno koji.

Očekuje se da maleni krosover doživi značajne vizuelne promene kako u eksterijeru, tako i u enterijeru. Unutar kabine Captur će najverovatnije preuzeti zadati pravac od Meganea.

Naš test prve generacije Captura možete pročitati ovde.

Sudeći po „procureloj“ fotografiji, novi model će izgledati u skladu s vladajućim trendovima. Novajlija izgleda u isto vreme elegantnije i oštrije, uz sportski izražajnije proporcije. Ono što očekujemo su veća širina i veće međuosovinsko rastojanje, što će doneti i izdašniji kabinski prostor.

AutoRepublika

(450)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Lepo deluje. Skladno.

Renault Terminator

Ja ne volim ni Captura ni Kadjara ni novog Koleosa…Meni sa ta kategorija vozila nikako ne svidja.Jedino bi sa Alaskanom mogao zivjeti,jedino mi on izgleda nekako klasicno i tradicionlano,znas sta je jbg.A kod ovih sminkera ti pojma nemas ni sta je ni cemu pripada.Ti tipovi vozila su trazeni ali za mene je to totalni promasaj,nikada necu dati pare za vozilo tipa Captur,Kadjar,Koleos.

moron

„U klasi“ u kojoj jeste, on je (meni) lep. Da li je „ekonomski smislen“, sve zavisi sa koje strane stola u toj diskusiji sediš.

Renault Terminator

Hebem li ga,na kojoj god strani bio,ne vrijedi,ne mogu ih svariti nikako?

moron

Pa, ako si sa strane stola na kojoj sedi „prodajni savetnik“, onda je ovo jako smislena kategorija vozila. A ako si sa druge strane stola, pa ga i kupiš, onda i sam postaješ „misionar smislenosti“ …