1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. BMW opteretio rezultate poslovanja brojnim ovogodišnjim premijerama
BMW opteretio rezultate poslovanja brojnim ovogodišnjim premijerama
0

BMW opteretio rezultate poslovanja brojnim ovogodišnjim premijerama

251
0
Podelite sa prijateljima:

Nemački proizvođač automobila, BMW će osnažiti i produbiti politiku sniženja troškova, nakon što je zabeležen pad poslovne dobiti u trećem kvartalu za 27%, a kao posledica visokih troškova razvoja. Pored toga, ni efekti promena kurseva razmene inostranih valuta nisu pozitivno uticali na poslovne rezultate kompanije, čime su izneverena očekivanja i prognoze analitičara u vezi profitabilnosti nemačkog giganta.

Ulaganja u razvoj električnih i samovozećih automobila, kao i deo investicija koje se tretiraju troškovima, neophodnih za proizvodnju novih modela: X5, X7 i serije 8, takođe su negativno uticali na ostvarene rezultate poslovanja, koje je dodatno otežano trgovinskim ratom na relaciji vlada dve države koje predstavljaju najznačajnija svetska automobilska tržišta (Kina i SAD). Na sve ovo treba dodati i nikada oštriju konkurenciju na evropskom kontinentu, i onda situacija sa padom profita postaje jasnija.

Kapitalna ulaganja će ponovo porasti u četvrtom kvartalu, navodi BMW, obrazlažući očekivanja početkom serijske proizvodnje nove generacije najznačajnijeg modela marke, serije 3.

“Biće neophodno da preduzmemo dalje korake kako bi ostvarili naše profitne ciljeve,” naveo je finansijski direktor BMW grupe, bez dodatnih pojašnjenja.

“Uprkos otežanim uslovima, i dalje je aktuelan cilj o generisanju gotovine na nivou od tri milijarde evra, na nivou cele godine,” dodao je Peter.

“U svetlu izazova sa kojima se suočavamo, to neće biti lak zadatak.”

Dobit pre obračuna prihoda i rashoda finansiranja, i pre obračuna poreza (EBIT) iznosi 1,75 milijardi evra, što je za 500 miliona niži iznos od onog koji je prognozirao Reuters. Uzrok tome su više tržišne cene sirovina, kursne razlike, ali i rezervisanje za troškove servisiranja povučenih vozila, u iznosu od 679 miliona evra.

Nakon ovih vesti, akcije BMW grupe, pod čijom kontrolom se nalaze marke Mini i Rolls-Royce, izgubile su 1,9% svoje vrednosti, tako da su se u sredu oko podneva, mogle kupiti za 75,44 evra.

Profitna stopa na udaru

BMW navodi da je uprkos blagom rastu isporuka luksuznih vozila, stopa povrata kapitala automobilske divizije snižena na 4,4%, sa prošlogodišnjih 8,6%, što je drastično ispod ciljanog nivoa od 8 do 10%.

BMW je još u septembru najavio da će dobit pre oporezivanja u ovoj godini biti niža, uprkos početnim očekivanjima da će biti održani prošlogodišnji rezultati. Shodno tome, prognoza za dobit koju bi kompanija trebalo da ostvari je pogoršana, pre svega u automobilskoj diviziji. I tada su kao razlozi za izmenu projekcije profita, navedni trgovinski rat, nepovoljni odnosi razmene inostranih valuta, veoma intenzivna konkurencija na tržištu.

“U poređenju sa 2017. godinom, dodatnih milijardu evra rashoda u vezi razvoja koncepta mobilnosti za budućnost, par stotina miliona evra neto negativnih kursnih razlika, kao i skok cena sirovina, opteretili su bilans uspeha naše kompanije ove godine,” glasi današnja izjava iz BMW-a.

Dok se BMW suočio sa manje problema u prodaji vozila, u odnosu na konkurentski Daimler i Volkswagen, posebno u vezi sa početkom primene WLTP standarda, ipak je pretrpeo značajne gubitke, zbog oštrije konkurencije, prekida u lancu snabdevanja, kao i zbog drastične politike rabata prema kupcima koju su sprovodili konkurenti.

Nezavisno od svih problema, iz kompanije BMW je stigla informacija će nabavljati sirovine, poput kobalta, kako bi se obezbedio lanac snabdevanja, odnosno neometana proizvodnja vozila iz BEV segmenta.

BMW je angažovan na uspostavljanju tehnološkog konzorcijuma sa proizvođačem baterijskih jedinica iz Švedske, kompanijom Northvolt, kao i belgijskom firmom Umicore, sa ciljem uspostavljanja jedinstvenog procesa razvoja, proizvodnje i recikliranja iskorišćenih baterija.

Priredio: Zvezdan Božinović

Izvor: Reuters

(251)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments