1. Home
  2. Sport
  3. Sudbina nesrećnog seljaka iz Slovenije može da ugasi auto-moto sport
Sudbina nesrećnog seljaka iz Slovenije može da ugasi auto-moto sport
4

Sudbina nesrećnog seljaka iz Slovenije može da ugasi auto-moto sport

3.24K
4
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko se ne usvoje neke od predloženih izmena, Evropska direktiva za osiguranje motornih vozila (European Motor Insurance Directive) će nalagati da sva vozila budu osigurana u potpunosti, odnosno neograničeno, čime bi svaki vid auto-moto sporta bio praktično onemogućen.

Asocijacija industrije auto-moto sporta (Motorsport Industry Association – MIA) je naglasila da ukoliko bude usvojena u aktuelnoj formi, direktiva će van zakona staviti praktično sva takmičenja. Formula 1, Rallycross, BTCC, kao i sva ostala nadmetanja automobilista će otići u istoriju.

Kris Ajlet, izvršni rukovodilac asocijacije MIA izjavio je za britanski Auto Express: “Ukoliko se ne izmene forumulacije u direktivi Evropske unije, ili ukoliko pak osiguravajuće kuće ne promene svoj mišljenje u potpunosti, auto-moto sport će postati protivzakonita aktivnost.“

Predložena direktiva se vezuje za slučaj iz 2014. godine, kada je stradao slovenački seljak, kome je povrede naneo traktor na površini zemljišta koja je u vlasništvu fizičkog lica.

Evropski sud pravde je presudio u “slučaju Vnuk”, koji je nazvan po imenu zlosrećnog seljaka, da sve članice Evropske unije moraju da obezbede polise osiguranja sa neograničenim obimom pokrića rizika prema trećim licima za sva motornoa vozila, ukoliko se koriste “u skladu sa svojom osnovnom namenom”.

I dok odredbe ove directive, prema proceni stručnih lica neće puno nauditi vlasnicima specifičnih vozila koja se koriste na privatnim posedima, dotle se veruje da nijedno osiguravajuće društvo neće biti voljno da prihvati takav rizik, kada se radi o vozilima i ljudima uključenim u auto-moto sport.

(3235)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dejan

Ne znam za druge ali mi ovo ništa nije jasno…

Dejan

Hvala!

Saša

Tako je to kad zakone donosi kancelarijske ćate.