1. Home
  2. Vesti
  3. Nemački sud: Porsche mora da preuzme nazad svoje vozilo sa manipulativnim softverom i isplati odštetu vlasniku
Nemački sud: Porsche mora da preuzme nazad svoje vozilo sa manipulativnim softverom i isplati odštetu vlasniku
2

Nemački sud: Porsche mora da preuzme nazad svoje vozilo sa manipulativnim softverom i isplati odštetu vlasniku

628
2
Podelite sa prijateljima:

Razočarani vlasnik dizel Porschea je tužio kompaniju sudu, a saglasno presudi, nemački proizvođač je obavezan da preuzme vozilo nazad, kao i da isplati odštetu svom klijentu. Proizvođač superluksuznih sportskih automobila ne prihvata presudu suda.

Po prvi put je nemački sud u Štutgartu doneo presudu ovog tipa, protiv kompanije Porsche iz koje su već najavili upućivanje žalbe Apelacionom sudu.

U konkretnom slučaju se radi o krosoveru Porsche Cayenne koji pogoni V6 turbodizel jedinica uz isporuku 262 konjske snage. Kako prenosi nemački list „Frankfurter Allgemeine Zeitung“, tužilac je zahtevao da Porsche povuče svoje vozilo, proizvedeno 2014. godine, a da vlasniku isplati nazad kupoprodajnu cenu umanjenu za razumne troškove eksploatacije vozila do momenta povlačenja.

Na kraju sudskog procesa u prvom stepenu, sudsko veće se saglasilo sa zahtevima tužioca, ili preciznije rečeno tužiteljke. Nepobitno je dokazano da je Porsche instalirao manipulativni softver za kontrolu izduvnih gasova, što je sud procenio visoko nemoralnim činom.

Shodno tome, postojala je realna opasnost da će Savezno regulatorno telo koje se bavi pitanjima transporta (KBA) naložiti zaplenu vozila. Prema rešenju suda u prvoj instanci, pravo na refundaciju štete izvire iz pretpostave da kupac ne bi pazario vozilo da je bio svestan prevare proizvođača.

Ukoliko Apelacioni sud potvrdi presudu Osnovnog suda, Porsche će morati da preuzme nazad svoje vozilo, a da vlasnici isplati sumu od oko 59.000 evra, uvećano za obračunatu kamatu, po stopi od 5% godišnje. Ovaj iznos korespondira sa nabavnom vrednošću Porsche Cayennea, umanjenom za stepen amortizacije vozila do dana presude.

Porsche se, kao što smo naveli, nije složio sa rešenjem suda: „Porsche AG ovakvu presudu štutgartskog suda smatra materijalno pogrešnom i neutemeljenom u pravnoj regulativi“.

Porsche povlači dizel primerke Cayennea (EU6) počev od jeseni 2017. godine, kako bi eliminisao pomenuti problem. Već sredinom godine, KBA je proglasila obavezno povlačenje modela proizvođača iz Cufenhauzena, što znači da je 60.000 vozila pogođeno ovim proglasom, uključujući i model Cayenne.

AutoRepublika

(628)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ovo bi moglo da krene kao lavina …

Rajko

Baš ga kupio kao ekolog.