1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Industrija
  5. BMW unapredio redni šestocilindraš – ide do 388 ks
BMW unapredio redni šestocilindraš – ide do 388 ks
4

BMW unapredio redni šestocilindraš – ide do 388 ks

1.14K
4
Podelite sa prijateljima:

Uveden 2015., B58 raspolaže sa 3,0 litra radne zapremine, a stigao je kao naslednik N55 porodice BMW-ovih motora.

Redni šestocilindarski turbo agregat je dobio TU1 tehničko unpaređenje, a po BMW-u, OL specifikacija će isporučivati 388 ks i 500 Nm.

Da li je koincidencija ili ne, ne znamo, ali indikativno je da je izlazna snag B58 TU1 OL identična onoj kojom raspolaže najsnažniji Z4. B58 TU1 ML, u međuvremenu, isporučuje 340 konja i 450 ili 500 Nm. Blagovremeno, ova arhitektura će najekstremniju verziju dobiti u S58, koja će se naći u M3, M4, X3 M i X4 M.

Naravno, ovde se nameće pitanje, u čemu je razlika između B58 i B58 TU1? Najpre, sistem ubrizgavanja goriva sada funkcioniše pod pritiskom do 350 bara, u odnosu na ranijih 200. Povećanje pritiska dosnosi značajan doprinos u redukovanju čestica čađi, a u skladu sa WLTP-om, treba očekivati smanjenje od više od 50 odsto.

Sistem ubrizgavanja funkcioniše u koordinacije sa jednodelnim lancem, koji je eliminisao raniju dvodelnu postavku s osnovnim točkom. Optimizovani dizajn klizne šine je još jedna novina, koja obećava manje trenje u lančanom pogonu. BMW navodi poboljšanje od 30 odsto.

Što se tiče glave motora, takođe potpuno nov dizajn, sa integrisanom granom, omogućava efikasniju distribuciju toplote. Turbo punjač je prilagođen drugačijoj izduvnoj grani, a BMW kaže da ova solucija donosi uštedu na masi od 2 kilograma, u odnosu na B58 iz 2015.

Takođe, regulisanje toplote je dodatno unapeđeno razdvojenim sistemom hlađenja. Reč je o zapravo o dva kola radnog fluida, koja svoju magiju primenjuju na glavu motora i kućište kolenastog vratila, držeći radnu temperaturu agregata na optimalnom nivou.

Na osnovu dijagrama kojeg je objavio BMW u vezi sa B58 TU1, motor će se koristiti u modelima od Z4 do serije 3, serije 5, serije 7, serije 8 i X5. Međutim, znajući Bavarce, pre ili kasnije će se naći i u seriji 4, seriji 6, X3, X4, X6 i X7.

 

(1136)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Brate, ovo moraš da budeš mašinski inženjer da bi preveo. Ja bi se samo smejao iznad texta 🙂 Pajo – Bajo

Mad Max

Sve je napisano onako OK. Međutim, retko ko će znati da li je motor dizel ili benzinac. Po navedenom pritisku goriva, snazi, obrtnom momentu, rekao bi da je dizel….

Zvezdan Božinović

Veoma jasno i nedvosmisleno, ali ipak implicitno se zaključuje da je reč o benzinskom motoru. Prvo po oznaci, a potom i po navođenju da se nalazi u Z4 sa 340 ks, a onda i da će se naći u performantnim verzijama M3 pa nadalje 🙂

Mad Max

Jedino po pritisku goriva od 300 bara, može se zaključiti da je benzinac. To sam ja omašio. Dizel ima 3-4 puta veći pritisak goriva. Navod da je smanjena emisija čađi, nedvosmisleno navodi na dizela. Snaga od 340 ks, iz 3 L, ogovara jednom dobrom dizelu, kao i 450-500 Nm obrtnog momenta…….
Oću reći, ovo su pokušaji da se od benzinca napravi dizel. Gde ide ovaj svet, posebno BMW u njemu……