1. Home
  2. Life
  3. Lifestyle
  4. Zanimljivost večeri: Gde završavaju poslednji salonski primerci odlazećih modela?
Zanimljivost večeri: Gde završavaju poslednji salonski primerci odlazećih modela?

Zanimljivost večeri: Gde završavaju poslednji salonski primerci odlazećih modela?

4.22K
7
Podelite sa prijateljima:

Svi zajedno smo svedoci ubrzanog tempa osvežavanja, odnosno restilizacije, pa i smene generacija modela koje automobilska industrija… pa, čini se štancuje kao naše bake, što su nekada vadile iz rerne, delikatesne sitne kolače – vanilice.

Logična tržišna zakonitost je da prodaja jedne generacije vozila najbolje rezultate beleži na početku i ka sredini životnog ciklusa, nakon čega dolazi do pada interesovanja kupaca, i posledično do nižih cena i smanjenih obima proizvodnje, jer nijedan proizvođač ne želi da gomila zalihe novih automobila, imobilišući na taj način ogromna finansijska sredstva.

Ipak, sve do pojave nove generacije nekog modela koji je već dugo prisutan na tržištu, njegova proizvodnja se neće zaustavljati na duže periode, u redovnim okolnostima. Tako, dileri moraju da nastave sa narudžbama od proizvođača, novih primeraka isluženih modela, tokom celog ciklusa tržišnog života.

Nisu retki slučajevi, kao što se to upravo dešava i danas, a što lako možete proveriti posetom prodajnim salonima i pretragama ponude nekorišćenih vozila na internetu, da i pored toga što se prvi primerci novih generacija vozila već šepure u izložbeno prodajnim prostorima, na zalihama još stoje neprodate količine starije generacije.

Proizvođači, posebno oni luksuznih vozila, generalno vode računa o cenovnoj politici, pa ne žele da remete tržište tako što će odobravati neprimerene, odnosno predimenzionirane popuste i radije će povući vozila iz ponude, nego što će ih prodati uz nesrazmeran diskont.

Kako bi prevazišli ovaj problem, trgovci često rešavaju da robu (automobile) koja je skoro preko noći postala nekurentna, iskoriste za dobrotvorne, ili što je mnogo češći slučaj, marketinške svrhe.

Tako je ovih dana aktuelna reklamna kampanja kladionice Mozzart, gde se kao dve glavne nagrade, prva i druga, nude luksuzni modeli BMW X5 i BMW X4. Pogađate, oba modela su doživela smenu generacija u prethodnih nekoliko meseci.

Tokom ove godine, i Državna lutrija Srbije, takođe je među spisak nagrada uvrstila, pre par nedelja restilizovani Mercedes C klase, ponovo BMW X4.

Primera je više, a možete ih i sami pronaći. Google je čudo.

Ipak, da napomenemo da srećni dobitnici, pre nekoliko desetina hiljada evra velike radosti, treba da budu svesni enormnih poreskih opterećenja na ovako stečenu imovinu.

Zvezdan Božinović

(4216)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Da, „poklonu se u zube ne gleda“, dok ne shvatiš da na njega ( kao i na „dobitak“ ) treba da platiš porez…
A baš neki dan gledah na PA oglašen nov „prethodni“ CRV, sa dosta jakom cenom (istom kao i neku godinu ranije). I pitam se, a ko će „to“ toliko da plati, kada je novi CRV već odavno u salonu …

Mad Max

Činjenica je da svaka roba, nađe svoga kupca.

Japanautofan

Bas u vezi tog poreza. Drugar (tj njegova majka) dobio Mercedes na nagradnoj igri. A klasa mislim da je bila u pitanju. Diler mu je ponudio „bezobrazno nisku“ otkupnu cenu jer je znao koliko ovaj mora da plati na osnovu poreza. Sve u smislu,imam kupca za auto a ti ne moras da platis porez. Onog momenta kada isteras vozilo iz salona gubis ogromnu vrednost na njemu. Nije prihvatio predlog i nije naseo na pricu prodavca. Uspesno je prodao vozilo po iole pristojnijoj ceni nego sto mu je prvobitno nudjeno u salonu. Srecom pozajmio pare da plati porez jer je imao… Pročitaj više »

Japanautofan

Nedaj bože da dobijem BMW X5 !?
Ko će porez da plati ? ?

Sremac

Licno sam bio prisutan prilikom kupovine Mercedes e klase 211, 2 godine nakon prestanka proizvodnje i stajanja na depou. Uzeto je 12 vozila direktno u štutgartu za potrebe taxi firme u Poljskoj, i plaćeni su 60’/, vrednosti u odnosu na cenu pre pojave novijeg modela. Postojale su još pojedine olakšice prilikom kupovine kao sto je avangarde oprema bez doplate u odnosu na elegance. 11 je još uvek na ulicama Varšave aktivno kao taxi vozila. Treba pogledati iz ugla da su takva polovna vozila tog godišta sa 100000, pa cak i 200000+ km na satu kostala u tom momentu toliko na… Pročitaj više »

Slavko

Ali zato kod nas takvo vozilo u salonu tretiraju kao i novi model i prodaju po isto takvoj ceni.
Cak je i bio clanak pre nekoliko meseci na tu temu…

BB

Samo veliki igrači imaju pristup tome, nije za javnost…