1. Home
  2. Vesti
  3. Tri modela su dobila po tri zvezdice a Nissan NP300 Hardbody šokantnih nula
Tri modela su dobila po tri zvezdice a Nissan NP300 Hardbody šokantnih nula
7

Tri modela su dobila po tri zvezdice a Nissan NP300 Hardbody šokantnih nula

1.15K
7
Podelite sa prijateljima:

Global NCAP i Automobile Association (AA) South Africa, lansirali su drugu rundu #SaferCarsForAfrica kreš test uz podršku FIA Foundation i Bloomberg Philantropies.

Testirana su četiri modela, kroz različite provere bezbednosnih atributa, do tri zvezdice za zaštitu odraslih putnika, s tim što je Nissan NP300 „Hardbody“ dobio najniže ocene.

Testirani su sledeći modeli: Nissan NP300 Hardbody, Hyundai i20, Kia Picanto i Toyota Yaris. Global NCAP je odabrao ulazne verzije svakog od modela, tako da su svi bili opremljeni najmanje jednim vazdušnim jastukom. Rezultati su reflektovali značajne razlike u strukturalnom integritetu testiranih vozila.

Kolins Kumalo, šef AA of South Africa je rekao: „Brine što je najskuplji testirani model u ovom testu, Nissan NP300 Hardbody dobio najniže ocene, ostvarivši skor 00,00 uz nijednu zvezdicu. Ne sme na putevima biti vozila sa ovakvim ocenama.

Ono što rezultati pokazuju je da su tri jeftinija automobila dobila tri zvezdice za zaštitu odraslih, što sugeriše da bezbednost ne mora da bude povezana sa cenom. Oni takođe naglašavaju da o automobilima ne treba suditi čisto na osnovu njihovog izgleda i opisa. Dok još više vozila ne bude testirano, ovo može predstavljati veći problem nego što smo to prvobitno mislili.“

Dejvid Vord, generalni sekretar Global NCAP-a, takođe je dao svoje mišljenje: „Rezultati tri vozila, koji su dobili po tri zvezdice, su prihvatljivi, ali nijedna zvezdica Nissana NP300 je šokantno loša. Neverovatno je da svetska kompanija poput Nissana može da proizvede tako loše konstruisan auotmobil. NP300 Hardbody („čvrsta karoserija“) ima komično ime koje je u suprotnosti sa realnošću. Nissan takođe tvrdi da automobil profitira na takozvanom „bezbednosnom štitu“, ali to je krajnje netačno. Naši testovi pokazuju da je putnički odeljak u potpunosti podbacio u apsorbovanju energije sudara, što je rezultiralo visokim rizikom od gubitka života ili ozbiljnog povređivanja.“

Sol Bilingsli, generalni direktor FIA Foundation je takođe izneo svoje viđenje: „#SaferCarsForAfrica kampanja uvodi esencijalnu transparentnost na južnoafričko automobilsko tržište, a ovi rezultati pokazuju da kupci i dalje dobijaju poluproizvode. Ironično nazvan „Hardbody“, najgori je među testiranim, ali svi ovi proizvođači mogu bolje, mogu ponuditi isti visoki standard kao u Evropi i SAD.“

Nissan NP300 Hardbody

Ovaj model je prošao krajnje loše na testu sa nula dobijenih zvezdica za zaštitu odraslih putnika, posebno u visini glave i grudi vozača u frontalnom sudaru pri brzini od 64 km/h. Struktura vozila je u potpunosti kolabirala tokom „kreš“ testa i ocenjena je kao nestabilna. Stub volana se nije stropoštao probijajući putnički odeljak, već je kreirao dodatni rizik za vozača jer se pomerio direktno ka vozačevim grudima. Bez obzira što je automobil opremljen s dva prednja vazdušna jastuka, pokazao se opasnim po vozača. Velika je verovatnoća zadobijanja povreda koje mogu da ugroze život, u predelu glave i grudi, što je rezultiralo s nula zvezdica. Čak i uz aktivirane vazdušne jastuke, glava i grudi su pokazale značajna biomehanička očitavanja. NP300 Hardbody je ostvario dve zvezdice za zaštitu dece.

Toyota Yaris

Yaris je dobio tri zvezdice za zaštitu odraslih putnika prilikom čeonog sudara pri brzini od 64 km/h. Struktura vozila je ocenjena nestabilnom jer je pružila između marginalne i dobre zaštite odraslih putnika. Yaris je dobio i tri zvezdice za zaštitu dece.

Hyundai i20

Južnokorejski pulen je dobio tri zvezdice za zaštitu odraslih putnika prilikom frontalnog sudara pri brzini od 64 km/h. Struktura vozila je ocenjena kao nestabilna, kao i prostor gde se nalaze papučice gasa i kočnice. Nivo zaštite je varirao od marginalnog do dobrog za odrasle putnike. Što se tiče zaštite dece, vozilo je dobro dve zvezdice. Treba napomenuti da je struktura dotičnog i20 drugačija u odnosu na evropski model. Dodatno, južnoafrički model nema u ponudi elektronsku kontrolu stabilnosti, bočne vazdušne jastuke i bočne zavesaste jastuke, koji su standardni u Evropi.

Kia Picanto

Picanto je dobio tri zvezdice za zaštitu odraslih putnika prilikom čeonog sudara pri brzini od 64 km/h. Struktura vozila je ocenjena kao stabilna, dok je prostor papučica ocenjen nestabilnim. Za zaštitu dece je Picanto dobio dve zvezdice.

Samo su Yaris i Picanto pružali standardne ISOFIX veze za CRS sistem zaštite za decu. NP300 Hardbody je pokazao nekompatibilnost sa preporučenim CRS-om. Jedino Yaris u ponudi ima bezbednosni pojas sa tri tačke kačenja za sve putnike sa ispunjenim uslovima za bezbedno instaliranje dečijeg sedišta u svim pozicijama sedanja.

Izvor: Global NCAP

 

(1146)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Ercegovac

„Aфрика то је мој бит
Африку воли цили свит…“ ?

Е мој Дино!

Zvezdan Božinović

Baš je bila vest nedavno iz Južnoafričke Republike. Žale se na uvoz polovnjaka, na tretman od strane proizvođača maćehinski u odnosu na bezbednost, na putnu infrastrukturu. Ako da Bog, sledeću jesen idem tamo, pa imamo priču iz prve ruke.

moron

Bruka za Nissan. Teška.

Mad Max

Nije sramota. To je model za Afriku, safari, pustinje i sl….. Tamo je još 20 vek. Što manje elektronike to je sigurnije i zdravije. Tamo bi tebalo raditi test za vozila, da li ispaljuju airbegove po rupama, jendecima, kamenju, kao Skoda kad pukne guma. To je opasno……

moron

Jedan drugar mi je skrenuo pažnju da je ovo zapravo Navara, koja je počela da se proizvodi još 1997. godine. Gledah na „našem“ NCAP-u, ona je očajno prošla i na (prvom) testu 2008. godine (možda „pola“ zvezdice), ali je „na popravnom“ te iste godine osvojila 3 komada (poslednji put 4),
Očito je da za Afriku i dalje ide ona inicijalna verzija.

Rajko

Japanski i korejski otpad.

Bungi

Ne znam zašto i tamo ne proizvode aktuelnu Nisan Navaru, očepuranu za tamošnje tržište.Em bi bila sigurnija em jeftinija za proizvodnju, jer bi Nisan na svakom kontintu imao pikap sa jednom mehaničkom platformom, sa različitim motorima i opremom prilagođenom svakom lokalnom tržištu.