1. Home
  2. Istorija
  3. Istorija prevoza piva – konji su ponovo u modi
Istorija prevoza piva – konji su ponovo u modi
0

Istorija prevoza piva – konji su ponovo u modi

413
0
Podelite sa prijateljima:

Od zaprege do reklamnog vozila…

Pivo, po najnovijim istraživanjima, najstarije alkoholno pivo u istoriji čovečanstva. Starije je od Isusa Hrista, a nekada, baš kao i danas, moralo je da se prevozi. Kako je to obavljano?

Prvo što se nameće su – konji, glavno prevozno sredstvo pre automobila. Međutim, to nije tačno. Konji i nisu toliko stari u smislu transporta kao što se to misli, ali su veoma važni što se tiče promocije piva, jer su kočije koje su vukli konji korišćene za parade i reklame.

Evo kako je pivo iz proizvodnje dolazilo do pivopija:

Počinjemo sa severom Evrope. Pre dolaska automobila na ulice Amsterdama, pivo (koje se u nekim zemljama konzumira više od vode) je transportovano kočijama koje su vukli konji. Oko 1900., Heineken je bio taj koji je kupio prvo motorno vozilo i zahvalio se konjima na saradnji.

Godine 1907., Kris van Ajk je postavio prvi Amstel automobil (Daimler 22 PK) pred Anton van Vuuren kafić u srcu Amsterdama. Cilj je bio da se svima demonstrira koliko je kompanija bila moderna. U to vreme, automobili nisu bili sušta novina. Oni ne samo što su pomagali u poslu, već su bili statusni simbol vlasnika.

Na obodu St. James’s Gate Brewery pivare, poznate kao Guiness House, burad su se „klackala“ na putevima uz pomoć Daimlerovih vozila. U reklamne svrhe, naziv fabrike se nalazio na prednjem delu vozila.

Početkom 20. veka, Danci su koristili specijalno vozilo za prevoz piva. Nazvano je Triangel, a bilo je opremljeno francuskim benzinskim motorom, kojeg je proizvodio Ballot. Fabrika Triangel je bila aktivna u Odenzeu od 1918. do 1959. U istorijskoj Carlsberg fabrici u Kopenhagenu, može se videti simpatični Triangel, proizveden 1928., pogonjen Hercules motorom od 55 konja, koji je transportovao Tuborg pivo.

U pivarskoj industriji, interesantno je što je vozilo sem transporta služilo i za reklamiranje proizvode. Tokom dvadesetih godina prošlog veka, automobili u obliku boca su se pojavili na putevima, poput Ford Modela T, koji je F.Bülow & Co modifikovao za potrebe Carlsberga 1914.

Tokom 1931., ova kompanija je takođe konvertovala standardni Chevrolet u formu bureta na točkovima, pogonjenog šestocilindarskim benzincem od 46 ks.

Bile su to tridesete godine prošlog veka kada su se pojavili prvi barovi na četiri točka, koji su omogućili prodaju piva gotovo svuda. Ovaj koji je na slici je Morris Commercia J-type iz 1954., koji je razvio JC Bentzen. Bio je pogonjen četvorocilindarskim motorom sa 41 ks sa bočnim ventilima.

Tokom socijalne revolucije sedamdesetih godina, konji su se ponovo vratili u svet prevoza piva. Marketinški magovi velikih kompanija su imali misiju da kreiraju posebne poruke koje se odnose na klasične vidove transporta.

Čak i danas, konji su glavne zvezde pivskog transporta. Pored toga, ove životinje su postale svojevrstan simbol. U Danskoj, u Carlsbergovoj fabrici u Kopenhagenu, nalaze se Jutland pasmina, poznata po svojoj ogromnoj snazi i pitomoj naravi. Ovi konji su naravno sjajna turistička atrakcija na prvom mestu.

Clydesdale konji su među najčuvenijim pasminama konja koji se koriste za transport piva. Reč je o životinji visokoj 170 centimetara, koje je ime dobilo po regiji u Škotskoj. U SAD, od 1933. do danas, osam Clydesdale konja se koristi za reklamiranje Budweiser piva. Ovi konji se čak pojavljuju u ultimativnim sportskim događajima, kao što je Super Bowl.

AutoRepublika

Izvor: Motor 1

 

(413)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments