1. Home
  2. Vesti
  3. FBI pokrenuo istragu protiv Tesle zbog sumnje u lažirane podatke
FBI pokrenuo istragu protiv Tesle zbog sumnje u lažirane podatke
1

FBI pokrenuo istragu protiv Tesle zbog sumnje u lažirane podatke

329
1
Podelite sa prijateljima:

Tesla se nalazi pod kriminalističkom istragom koju sprovodi Savezni biro za istrage, svima nama znani FBI (Federal Bureau of Investigation), zbog sumnji da su obaveštenja koja su stizala iz kompanije a tiču se obima proizvodnje Modela 3, još od početka 2017. godine, navodila akcionare na pogrešne zaključke. Vesti je, pozivajući se na neimenovane izvore upućene u problem, preneo The Wall Street Journal, a iz kompanije poriču umešanost i uopšte postojanje nekog protivzakonitog dela u vezi sa proizvodnjom električnog sedana.

Ova istraga se samo nadovezuje na aktivnosti koje je protiv kompanije i Maska pokrenula američka Komisija za hartije od vrednosti (Securities and Exchange Commission). FBI je pokrenuo svoju priču nakon epizode sa SEC-om, a aktivnost je dodatno dobila na zamahu nakon što su bivši radnici kompanije svedočili o neregularnostima unutar firme. Istragu vodi tužilaštvo iz San Franciska.

Agenti FBI-a prema navodima, upoređuju izjave i iskaze kompanije i Maska o obimu proizvodnje Modela 3, tokom prošle godine, za koje veruju da je bilo nemoguće postići. Tesla je proizvela samo 2.700 primeraka Modela 3 tokom 2017., uključujući 793 komada u poslednjoj sedmici, a sve to uprkos tome što se sa proizvodnjom startovalo tokom jula te godine.

Proizvodna cifra od dugo obećavanih 5.000 primeraka Modela 3 je postignuta tek u junu ove godine. Bloomberg procenjuje da je trenutni obim proizvodnje malog sedana, na nivou od 4.562 primerka nedeljno, a da je do ovog trenutka proizvedeno ukupno 111.315 jedinica.

Ovim povodom, iz kompanije Tesla je stigla izjava data novinarima američkog Autobloga, u kojoj se navodi sledeće:

”U ranijem delu godine, primili smo neobavezujući zahtev od Ministarstva pravde u pogledu ubrzavanja procedura u proizvodnji Modela 3, a sa naše strane smo preduzeli sve da dostavimo celokupnu evidenciju. Nismo dobili nikakav poziv za svedočenje niti bilo kakve dodatne zahteve od strane državnog organa, mesecima unazad.

Ubrzali smo proizvodnju Modela 3, u odnosu na javnost i akcionare smo bili krajnje transparentni, odnosno otvoreno smo se izjašnjavali o problemima sa kojima se srećemo. Zahvaljujući našem neiskustvu u serijskoj proizvodnji, obećanu brojku od 5.000 proizvedenih primeraka na nedeljnoj osnovi, dostigli smo pola godine kasnije u odnosu na naša prvobitna očekivanja.

Nikada nećemo postavljati neostvarive ciljeve, a one najvažnije, kao i one u koje je javnost najviše sumnjala, mi smo već ispunili. Ponosni smo na napore koje ulažemo da uvećamo obime proizvodnje”.

(329)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Rasplakah se čitajući ovo „priopćenje“ Tesle …