1. Home
  2. Liste
  3. 13 marki koje su odustale ili su u procesu ukidanja dizela
13 marki koje su odustale ili su u procesu ukidanja dizela
2

13 marki koje su odustale ili su u procesu ukidanja dizela

2.28K
2
Podelite sa prijateljima:

Politika koja se vodi protiv dizel tehnologija uzima svoj danak, tako da je izvestan broj proizvođača odustao od nafte kao pogonskog goriva.

Dizel je tokom decenija bio sastavni deo automobilske industrije. Niža potrošnja na prvom mestu, učinila je ovo gorivo popularno među kupcima automobila, a popularnost je značajno skočila uvođenjem turbo punjača, kada su gotovo sve kompanije u svojoj ponudi imali poneki model sa dizel motorom.

Međutim, to se ubrzano menja, pre svega inicirano političkim odlukama, baziranim na „novotkrivenim“ „skandalima“ i „manipulacijama“. To je bio dobar povod da se krene sa promenom regulative da se „naftaši“ izbace s puteva. Prodaja dizela je u konstantnom padu, posebno u Evropi, gde je ovo gorivo bilo omiljeno među kupcima. Čak, mnogi među automobilskim novinarima su ubeđeni kako „dizel tehnologija ne može da bude čista“… No, to je neka druga tema, a pred nama je trinaest automobilskih marki koje izbacuju ili su izbacile dizel iz proizvodnje.

Alfa Romeo

Kao deo petogodišnjeg plana FCA grupe, automobili pogonjeni dizel motorima će biti zamenjeni „plug-in“ hibridnim i električnim vozilima. U ovaj plan je uključena i Alfa Romeo.

Fiat

Ova kompanija je takođe deo FCA grupe. Italijanski proizvođač je specijalizovan za proizvodnju malih automobila, što je segment u kojem „plug-in“ hibridi i EV postaju trend. Zapravo, Fiat je najavio da će ukinuti proizvodnju dizel modela do 2022.

Jeep

Jeep ima velike planove a dizel nije deo njih. Čuvena američka marka planira da lansira model koji će se pozicionirati ispod Renegadea, uz povratak Wagoneera i uvođenje Grand Cherokee sedmoseda. Jeep takođe planira da predstavi 10 novih modela do 2022., a svaki će imati elektrifikovanu verziju.

Lexus

Japanski proizvođač premijum vozila je među prvima koji su odbacili dizel. Proizvodnja ovog vida pogona je mesto ustupila hibridnoj tehnologiji 2013. godina.

Maserati

Poput nemačke konkurencije iz BMW-a i Mercedes-Benza, Maserati je profitirao na prodaji dizel modela u prethodnih nekoliko godina. Međutim, i ova marka je deo FCA grupe, koja elektrifikaciju vidi kao budućnost, tako da će Maserati sa dizel motorom biti stvar prošlosti. Italijanska marka će razviti Maserati Blue strategiju, koja uključuje novu modularnu platformu, sistem totalnom prijanjanja i električne i „plug-in“ hibridne pogone.

Mitsubishi

Japanci nikada nisu ni bili posebno naklonjeni dizel tehnologiji a Mitsubishi se pridružio Suzukiju, Toyoti i Nissanu u odbacivanju dizel tehnologije. U Velikoj Britaniji je Mitsubishi stopirao proizvodnju automobila koji kao pogonsko gorivo koriste naftu. Ipak, kamioneti i laka komercijalna vozila za sada koriste usluge dizel agregata.

Nissan

Japanska marka u svom portfoliju poseduje najprodavaniji električni automobil na svetu – Leaf. Iz tog razloga ne treba da čudi odbacivanje dizela, koje je u procesu. Nissan je saopštio da će stopirati razvoj dizel motora, dok će komercijalna vozila marke koristiti motore drugih proizvođača.

Polestar

Marka u vlasništvu kineskog Geelyja je ogranak Volvoa. Nekadašnja performantna divizija je postala nova premijum marka, koja nema u planu korišćenje dizel motora. Zapravo, koristiće isključivo „plug-in“ hibridne i hibridne pogone, počev od Polestar 1, hibridnog plug-in kupea sa 600 ks i 150 kilometara autonomije čisto na električnu energiju.

Porsche

Nemačka superpremijum marka u pripremi ima Taycan i Mission E Cross Turismo, a u međuvremenu odbacuje dizel motore. Bez obzira na dobru prodaju „naftaša“, Porsche je na neki način „zaprljao“ svoj imidž „naftom“.

Smart

Ova marka bi trebalo do 2026. bude ukinuta od strane modela, da bi se pozicionirala ispod A klase, pod hipotetičkom oznakom „U klasa“. Ipak, već do 2022. godine, Smart će biti isključivo „električan“.

Suzuki

Ova japanska marka čak ni u Evropi nije dobro prolazila sa dizel motorima, jedva dostizavši 10 odsto od ukupne prodaje, da bi taj procenat još više padao u poslednje vreme. S tim na umu, marka odstranjuje dizel motore iz game.

Toyota

Tokom ovogodišnjeg Salona automobila u Ženevi, Toyota je saopštila da će se osloboditi dizel motora. Razlog je sve slabija potražnja za ovom vrstom pogona. Japanska marka će nastaviti svoj put sa benzinskim hibridima.

Volvo

Jedno po jedno Vovoovo vozilo, oslobađa se dizel opcija. S60 i nova generacija XC90 neće u ponudi imati dizel motore, a to je u skladu sa planom švedske marke vezanom za elektrifikaciju. Švedska marka neće razvijati novu generaciju dizel motora.

(2276)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dušan

U zemljama gde se oporezivala CO2 emisija, dizel se nije kupovao samo zbog niže potrošnje, nego upravo zbog tog CO2 poreza. Dizele su kupovali i oni koji prelaze male kilometraže. Tim CO2 porezom su bukvalno favorizovani dizeli, a benzinci satanizovani.
Danas, isto, imamo favorizaciju struje, a satanizaciju dizela zbog NOx iako proizvođači (ne baš svi) nakon dizelgejta više i ozbiljnije rade na smanjivanju NOx emisije.

Ercegovac

Намеће се питање :
Када би Вам неко понудио добра кола или добру женску, да ли би сте узели дизела или бензинца ?