1. Home
  2. Istorija
  3. Filmski heroji: Duel (Video)
Filmski heroji: Duel (Video)

Filmski heroji: Duel (Video)

1.28K
4
Podelite sa prijateljima:

Pre filmova koji nose originalne nazive: Indiana Jones, Jaws i Jurassic Park, Stiven Spilberg je bio samo jedan u nizu obećavajućih reditelja, a onda je usledeo niskobudžetni film koji mu je preporodio karijeru. Reč je o filmu „Duel“ iz 1971. godine, koji prati igru mačke i miša, odnosno interakciju opasnog kamiondžije i biznismena, kroz pustinjski deo Kalifornije.


Zvezda filma je definitivno stari i zarđali kamion, dok lice njegovog vozača ne vidimo niti u jednom momentu. Sa izuzetkom njegove ruke i donjeg dela tela, kada hoda pored kamiona u jednoj od scena, vozač igra sporednu ulogu. Razlog tome je što je Spilberg želeo da ono šta ne znamo (lice i motiv) bude zastrašujuće. U narednih 89 minuta kamiondžija se poigrava sa uplašenim vozačem tako što ga izgurava sa puta, pred voz, i slično.

Za snimanje filma su korišćena tri kamiona koje je Spilberg lično izabrao nakon „audicije“, a posao tima je bio da ga učini što ružnijim. Posle kraće potrage izbor je pao na Peterbilt 281 iz 1955. godine, sa cisternom prikolicom. Sa Cummins dizel motorom i 13-stepenim manuelnim menjačem, 281 je mogao da dostigne brzine od 144 km/h i da povuče terete od 30 tona. Film je imao toliko nizak budžet da je Spilberg bio u stanju da kupi samo jedan kamion.

Glavna uloga je poverena Denisu Viveru, a može se zaključiti da je fenomenalno odglumio ulogu žrtve. Izbor njegovog automobila je pao na Plymouth Valiant iz 1970. godine. Spilberga nije bilo briga koji automobil će Viver voziti, ali je morao da bude crvene boje da bi se odlično video sa udaljenih scena. Originalni Peterbilt i Plymouth su uništeni u poslednjoj ceni, a nakon što se verzija za televiziju pokazala uspešnom, Spilberg je odlučio da ga prikaže i u bioskopima.

Za takav pokušaj, on je morao da snimi dodatne scene pa je bio primoran da kupi novi kamion i automobil. Ovaj put Spilberg je kupio dva kamiona i to jedan 281 i još jedan 351, koji se razlikovao samo po sitnim detaljima.

Jedan od njih je kasnije uništen tokom snimanja drugog filma dok je treći (koji nije korišćen u filmu) preživeo i danas se nalazi u privatnim rukama. Kada je reč o Plymouthu, jedina izmena je ležala na račun mehanike, pa dok je originalni Valiant imao V8 motor, ostala dva primerka su imali manji od šest cilindara.

Pogledajte ceo film.

Zoran Tomasović

(1279)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Njihove kamione stvarno nije tesko naciniti ruznim,oni su novi vec ruzni sami po sebi?..
Gledao sam davno taj film.

Yankee

Oh da, nisu potpuno prekriveni plastikom kao evropski pa ti se ne svidja … 😉

moron

Odličan film. Gledao sam ga kao malo dete, a nedavno opet.

Milan

Gledao pre desetak dana,zanimljiv