1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Akcije Hyundaija na najnižem nivou od 2010. godine, Kia prati trend
Akcije Hyundaija na najnižem nivou od 2010. godine, Kia prati trend
2

Akcije Hyundaija na najnižem nivou od 2010. godine, Kia prati trend

578
2
Podelite sa prijateljima:

Hyundai Motor Co’s je tokom trećeg kvartala zabeležio pad profita od šokantnih 67%, prvenstveno zahvaljujući iznosu od 440 miliona američkih dolara koji se nametnuo kao jednokratni trošak vezan za povlačenje vozila na američkom tržištu. Ovo je uslovilo da vrednost akcija južnokorejskog proizvođača padne na najnižu vrednost u poslednjih skoro devet godina.

Po običaju, nevolja nikada ne ide sama, pa su neočekivani troškovi nastali zbog povlačenja vozila sa američkog tržišta, samo nastavak problema sa izbijanjem požara na vozilima marke Hyundai, koji je se nadao da će lansiranje novih krosovera doneti preokret u trendovima koji diktiraju permanentni pad profita u poslednjih čak pet godina, uslovljen lošom prodajom na ključnim tržištima: američkom i kineskom.

Kvartalni profit korejskog konglomerata je pao na 236 miliona dolara, što je prema podacima kojim raspolaže Refinitiv, najniži iznos u poslednjih sedam godina, i čak više nego trostruko niži u odnosu na predviđanja.

Od pada profita još više zabrinjava pad profita iz poslovnih aktivnosti koji je još značajniji i iznosi 76%, uprkos rastu prodaje od 1%. U četvrtak, akcije Hyundaija su vredele za dodatnih 6% manje, što je još i odličan kraj radnog dana na berzi, s obzirom na to da je pad u jednom trenutku iznosio čak 12,4%, a što je zaista katastrofa na uređenim tržištima.

Pride, akcije pridružene kompanije Kia Motors, koja će rezultate poslovanja saopštiti u petak, izgubile su od svoje vrednosti 5,9%.

Grupa koja se bavi zaštitom prava potrošača na američkom tržištu, pozvala je na proširenje obima povlačenja vozila korejskog dueta, koje je proglašeno prošle godine, zbog izbijanja požara na automobilima ovih proizvođača.

Američki komitet za senat je zatražio od oba proizvođača da pristupe na saslušanje koje bi trebalo da se održi u novembru. U toku je istraga o tome da li je opoziv dovoljno obuhvatan, sa aspekta broja pogođenih vozila.

“Nadležna tela zadužena za pitanja transporta u Americi, ali i u drugim zemljama, sve su rigoroznija i sve detaljnije obraćaju pažnju na pitanja koja se tiču kvaliteta vozila, u odnosu na to kako su se ponašala u prošlosti,” navodi Li Hijang, rukovodilac Global Quality Strategy Division.

“Nastavljamo sa naporima ka redukovanju problema sa kvalitetom vozila u budućnosti,” dodao je on.

Još je jedan jednokratan trošak koji kompanija mora da podnese. Odnosi se na pokriće sredstava potrebnih za razvoj nove tehnologije za detekciju problema na motoru koji će biti korišćen na budućim, ali i nekim od aktuelnih modela.

“Ti takozvani jednokratni troškovi su postali zaista impozantni. Pitanje je, u stvari, da li su to jednokratni troškovi uopšte, ili se iza brda valja neophodnost za dodatnim finansijskim naporima,” kaže Jung Jong-jin, analitičar zbivanja u automobilskoj industriji zaposlen u Shinhan Investment & Securities, dodajući da ne očekuje da će korejski proizvođači uspeti da se vrate na staze stare slave, u smislu profitabilnosti.

Hyundai loše poslovne rezultate pravda i monetarnom nestabilnošću na tržištima od vitalnog značaja, kakva su tursko i rusko.

SANTA FE

Hyundai je dodatno pojasnio da su uzrok poslovnom posrtanju i narastajuće trgovinske tenzije, kao i pad tražnje na kineskom i američkom tržištu, ali je prognozirao da će do oporavka doći već u poslednjem kvartalu ove godine. Predviđanja rukovodstva korejskog proizvođača su utemeljena na nadama u uspeh novih krosovera, ali te projekcije nisu dodatno elaborirane.

Hyundai je ozbiljno računao na doprinos oporavku kompanije, koji je trebalo da inicira lansiranje krosovera Santa Fe, ali to se nije desilo. Prodaja je u Americi porasla za razočaravajućih svega 1%, dok je još više poražavajuć podatak o padu prodaje od 6% na kineskom tržištu, i to uprkos postizanju političkog dogovora između Pekinga i Seula, što je navođeno kao smetnja plasmanu korejske robe na najvećem svetskom tržištu novih automobila.

Proizvođač navodi da će prodajne brojke krosovera Santa Fe postepeno rasti.

“Početni odziv kupaca na Santa Fe je bio pozitivan,” kaže Ko Zajong, direktor odeljenja za održavanje odnosa sa investitorima, dodajući da će stepen iskorišćenja američke fabrike korejskog proizvođača, u četvrtom kvartalu, biti više od 90%, za razliku od postignutih 86% u drugom kvartalu.

Hyundai se takođe nada da će doći do smirivanja trgovniskih tenzija na relaciji Amerika – Kina, što ugrožava prodaju marke.

Južna Koreja iznosi argumente koji govore o tome da bi roba proizvedena u toj zemlji trebala da bude izuzeta iz trgovinske odmazde Amerike, s obzirom na to da je već učinila brojne ustupke drugoj strani.

Priredio: Zvezdan Božinović

Izvor: Reuters

(578)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Kakav rizik od požara je u pitanju? Prvi put čujem.