1. Home
  2. Prezentacije
  3. Blic analiza: Polo Plus ili Razum Minus
Blic analiza: Polo Plus ili Razum Minus
4

Blic analiza: Polo Plus ili Razum Minus

1.09K
4
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen je uz promociju Arteona najavio težnju ka uspostavljanju luksuznog imidža marke, što je potkrepio atraktivnim izgledom kupea, kao i određivanjem cenovnog razreda za isti. Sve ono što je do ovog trenutka stiglo iz marketing mašinerije nemačkog giganta, a tiče se Golfa osme generacije, dodatno ukazuje na odlučnost VW-a da se kvalifikije za segment tržišta koji je za stepenik iznad onog na kom se tradicionalno marka iz Volfsburga nalazi, decenijama unazad.

Pa šta je onda T-Cross?

Omaleni krosover će se proizvodi u španskoj Pamploni, na istom mestu gde sa proizvodnih traka silazi i VW Polo. Da bi ovo bilo izvodljivo, Volkswagen je uložio milijardu evra u modernizaciju fabrike.

Volkswagen T-Cross će počivati na modularnoj platformi kodne oznake MQB-A0, baš kao i, prošle godine predstavljeni VW Polo, od kojeg je, uprkos identičnom razmaku među osovinama, duži za 54 a viši za 97 milimetara. Većina nas se seća hedžbek modela Golf Plus koji je, baš kao u slučaju novog dvojca Polo/T-Cross, počivao na petoj generaciji kompaktnog bestselera.

Zahvaljujući većoj dužini, T-Cross nudi 34 litara više prostora u prtljažniku, a zahvaljujući većoj visini i 100 milimitera višu poziciju sedenja u odnosu na Polo. Pogonski sklopovi su preslikani, a generalno, isto se može reći i za dizajn enterijera, uz izuzetak otvora za ventilaciju, koji su na krosoveru nešto niže pozicionirani. Iako, nismo obavili test vožnju novajlije, univerzalni zakoni fizike važe, pa je potpuno izvesno da mali hedžbek poseduje bolje vozne osobine od svog “izdignutog” rođaka,

Što se tiče cene, na nemačkom tržištu Polo startuje sa cenom od oko 13.000 evra, a T-Cross se približio cifri od blizu 18.000 evra (koliko glasi i bazična ponuda aktuelnog Golfa). Dakle, ovde imamo skoro 40% višu ulaznu cenu za krosover. Ako u jednačinu ubacimo poštenih 10% prednosti za krosover, što se tiče praktičnosti (viši klirens i zapremina prtljažnika), i oduzmemo pretpostavljenih 20% na ime nužno boljih voznih osobina malog hedžbeka u odnosu na kvazi SUV, jasno dolazimo do činjenice je Polo, u ovoj našoj neobaveznoj matematici, ostao u prednosti od 50 procentnih poena u poređenju sa blizancem koji je prošao tretman injekcijama hormona rasta.

Sve u svemu, deluje da T-Cross može da se pohvali da je blizanac modela koji nas je toliko oduševio tokom testa da smo ga smestili u sam vrh segmenta, može biti samo kompliment, pa tako verujemo da je to odlična refernca za najmanji krosover u gami nemačke marke.

A premijum težnje Volkswagena?

Narodni automobil uvek će ostati baš to, ni manje ni više!

Volkswagen T-Cross u verzijama sa početka ponude koristi oprobano rešenje za kočni sistem na točkovima zadnje osovine. Diskovi su rezervisani za modele koji prevazilaze cenu od 20.000 evra. Dakle, da li su doboši, karakteristični za luksuzna vozila?

Pored toga, vešanje na zadnjoj osovini je polu-nezavisno, iliti drugim rečima primenjena je polukruta osovina na celoj gami, nezavisno od verzije koju kupac izabere. Premijum?

U osnovnom paketu nema klima uređaja, što se ustoličilo kao standard pre nekih sedam do osam godina.

Nakon iznetog, potpuno bezazleno deluje to što plastične komponente u enterijeru, čak i na retuširanim fotografijama najinteresantnijih verzija, zrače jeftinoćom, kao što nije strašno ni to što na štitnicima od sunčevih zraka ne postoje male lampe, niti su instalirani držači za ruke na plafonu.

Uz ovakvu koncepciju, daleko je luksuzni segment od Volkswagena, čak i uz saznanja da ni Mercedesova A klasa nije baš “pošten” proizvod, što zbog torzione osovine, što zbog (pre)velike srodnosti sa proizvodima francuskog Renaulta. Neki čak i Audiju osporavaju status premijum marke, upravo zbog nedostatka autentičnosti. Ne, mi nismo ti.

Bilo kako bilo, T-Cross je mnogo bliži sloganu Simply Clever, nego onom Vorschprung Durch Technik.

Zvezdan Božinović

(1085)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Prastari 5MT u 2018. godini teško mogu da „oprostim“ i na fabiji TSI 95 za 10.000, „nikako“ na Polu za 16.000, a bolje da ne kažem šta mislim o kupcu koji bi pristao na takav menjač za oko 20.000 na T-Cross-u.
Slično i po pitanju doboša ili diskova pozadi, pri čemu bih pomenuo da ih ima fabia sa TSI 110.
VW je dokazani lider u izvlačenju magarećih ušiju i potcenjivanju zdravog razuma kupaca.

Dušan

A kakvo zadnje vešanje ima premium? Potpuno zavisno?

Rajko

Uvek najbolja kupovina.

Japanautofan

Verzije za bogate i siromasne su uvek postojale. Kako medju brendovima tako i unutar istih. Siromasniji uvek moraju da prave „trule kompromise“ dok bogati cene svoj novac i ne moraju to da rade. Do duše desi se da i bogatima „uvale“ dobar premijum brend pun delova iz siromasne verzije ali upakovan u celofanu (citaj mekanoj plastici i tabletima) VW grupacija je to dovela do savrsenstva i uz dobar markenting (za koji ne smemo zaboraviti da nije jetin) oni ce jos dugo vladati evropskim prostorom. Kazne koje su platili moraju nekako da se nadoknade i to svi potencijalni kupci moraju da… Pročitaj više »