1. Home
  2. Vesti
  3. Daimler i Geely formiraju kompaniju u Kini kroz zajednički poduhvat
Daimler i Geely formiraju kompaniju u Kini kroz zajednički poduhvat
0

Daimler i Geely formiraju kompaniju u Kini kroz zajednički poduhvat

124
0
Podelite sa prijateljima:

Nemački proizvođač automobila Daimler je izdao saopštenje za javnost u kome navodi da će osnovati zajedničku kompaniju (joint venture – JV) sa kineskim partnerom Geely grupom, a koja bi tržištu najmnogoljudnije zemlje na svetu ponudila usluge luksuznog deljenja vozila sa vozačem. Ovo je prvi konkretan korak u zbližavanju dve strane, nakon što je predsednik kineske grupacije, stekao 9,69% kapitala Daimlera.

“Zajednički poduhvat će omogućiti ponudu usluge deljenja vozila sa vozačem u više kineskih gradova, uz izbor luksuznih vozila, koja uključuju ona sa oznakama Mercedesa, ali i drugih,” naveo je Daimler u izjavi kojom bliže opisuje prirodu saradnje sa kineskom stranom“.

Kompanija će posedovati ravnopravnu vlasničku strukturu, a centrala će biti smeštena u kineskom gradu Hangžou. Klijenti će, pored ostalih vozila, biti u prilici da koriste sledeće Mercedesove modele: S klasu, E klasu i V klasu, dodaje Daimler.

Finansijski detalji ugovora nisu obelodanjeni.

Predsednik Geely grupe, Li Šufu je, kako smo svojevremeno preneli, stekao akcije Daimlera. Tom prilikom je uputio apel nemačkom proizvođaču da razmotri polja potencijalne saradnje, predlažući zajednički fokus na oblast digitalnih usluga, tehnologije autonomne vožnje i električnih vozila.

Daimler je u početku reagovao bojažljivo, u strahu da ne ugrozi svoje, ranije uspostavljeno partnerstvo sa kompanijom BAIC.

Didi je najveća kineska kompanija iz oblasti pružanja usluga na koje sada, zajedničkim snagama ulaze Daimler i Geely. Nemačko-kineskoj kompaniji neće biti lako da sa trona skine Didi, s obzirom na to da je aktuelni lider, otkupio biznis Ubera na kineskom tržištu, još 2016. godine, cementirajući tako svoju dominaciju na duži vremenski period.

(124)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments