1. Home
  2. Vesti
  3. Šta traže prototip primerci na Nirburgringu?
Šta traže prototip primerci na Nirburgringu?
0

Šta traže prototip primerci na Nirburgringu?

424
0
Podelite sa prijateljima:

Testovi prototip vozila koje proizvođači sprovode na legendarnom Nirburgringu su od vitalne važnosti za inženjere kompanija. Ponašanje automobila tokom test vožnji omogućava specijalistima da zapaze mogućnosti za unapređenja, a zatim i realizuju sitne modifikacije i fina podešavanja testnih primeraka.

Dakle, poenta probnih vožnji na stazi nikako nije postizanje brzinskih rekorda, izjavio je šev odeljenja za voznu dinamiku, kompanije čiji je jedan od najpoznatijih slogana: “Ultimativna vozačka mašina”, Peter Langen.

Govoreći o karakteristikama nove serije 3, roudstera Z4 i serije 8, koji su, svi do jednog premijerno predstavljeni ove godine, Langen je rekao da veruje da više koristi inženjerima donosi poznavanje same staze, od mogućnosti da vozeći tom putanjom postignu što bolje vreme, odnosno da voze što brže.

“Ključna stvar je to što je ta staza veoma duga, izazovna, što poseduje brojne različite površine, vrste krivina. Opet, ja je veoma dobro poznajem što mi omogućava vožnju uz punu koncentraciju na to kako se automobil ponaša,” rekao je on.

“Naravno, uvek ima mesta i za postizanje najbržih vremena na stazi, to dokazuje nešto i lepa je referenca.“ Nedavno predstavljeni, spomenuti roudster Z4, postigao je bolji brzinski rezultat na Nirburgringu od mnogo hvaljenog performantnog kupea BMW M2. Uzgred, brojni budući modeli koji iz izlaze iz M divizije minhenskog giganta, redovan su prizor na Nirburgring stazi.

„Ali za mene, tamo na stazi, veoma retko je važno da budem najbrži vozač. Mnogo mi je bitnije da vozim stazom koja mi omogućava da se potpuno usredsredim na ponašanje automobila tokom vožnje.”

Priznajući da se apsolutno identična teza može uspostaviti za bilo koju drugu stazu na svetu, Langen ipak naglašava da su decenije iskustva u vožnji na Nirburgringu, u kombinaciji sa testovima na lokalnim i ostalim javnim drumovima, idealne predispozicije za kvalitetnu test vožnju.

“Intenzivno koristimo ovu stazu. Svestan sam toga. Ali, sa druge strane, ona nudi toliko izazova da je čini idealnom za naše potrebe,” poentirao je on.

(424)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments