1. Home
  2. Vesti
  3. Koeficijent otpora vazduha – pet najaerodinamičnijih serijskih modela
Koeficijent otpora vazduha – pet najaerodinamičnijih serijskih modela
2

Koeficijent otpora vazduha – pet najaerodinamičnijih serijskih modela

3.88K
2
Podelite sa prijateljima:

Pored toga što je zadatak dizajna automobila da privuče kupce, on je takođe zadužen za performanse.

U današnje vreme, kada se na ekološke atribute obraća posebna pažnja, koeficijent otpora vazduha igra važniju ulogu nego ikada ranije.

Koeficijent otpora vazduha predstavlja parametar koji utiče na maksimalnu brzinu, stabilnost, potrošnju goriva i tako dalje. O čemu se zapravo radi?

Koeficijent otpora vazduha

Reč je o brojci koja se koristi za određivanje otpora sa kojim se susreće pokretni objekat kroz fluid (gas ili tečnost). U stvarnom životu, svi fluidi imaju tendenciju da pružaju otpor objektu koji prolazi kroz njih, i to silom koja je u suprotnosti sa relativnim kretanjem dotičnog objekta.

Kada je o automobilima reč, otpor je sila kojom se okolni vazduh opire probijanju vozila, tako da usporava kretanje i na kraju ga zaustavlja.

To znači da će automobil koji se kreće niz put imati otpor u vidu vazduha kroz koji prolazi. Sama sila zavisi od dizajna automobila i njegove brzine, tako da se otpor povećava srazmerno povećanju brzine. Samim tim, efekti sile otpora vazduha se osete više pri većim brzinama, što znači da automobili moraju biti dizajnirani tako da redukuju otpor vazduha što je više moguće.

Međutim, viši koeficijent otpora vazduha utiče na više faktora od visokobrzinskih performansi. Što je vrednost viša, teže je kontrolisati automobil, koji troši više goriva.

Izračunavanje otpora vazduha uključuje složenu matematičku formulu, koja u obzir uzima brzinu, gustinu vazduha, kao i referentnu povrršrinu (površinu automobila). Jedna od komponenti koje u najvećoj meri utiču na otpor je prednji deo vozila. Preterano redukovanje otpora pri dizajniranju automobila može dovesti do neželjenog efekta podizanja, što negativno utiče na prijanjanje.

Automobili

Generalno, serijski automobili imaju koeficijent otpora vazduha između 0,25 i 0,3, dok su SUV modeli po tom pitanju lošiji zbog „kutijastog“ oblika karoserije – od 0,35 do 0,45.

Među laicima vlada mišljenje da su visokoperformantni automobili poput bolida Formule 1 ekstremno aerodinamični, ali istina je drugačija, jer je njihov koeficijent viši nego kod Hummera H2.

Otpor F1 bolida se nalazi između 0,7 i 1,1, u zavisnosti od podešavanja koje tim odabere, što naravno zavisi od konfiguracije staze. Spomenuti Hummer H2 ima koeficijent od oko 0,57.

Razlog tome je što je trkačkim jednosedima neophodan visok vertikalni aerodinamički prritisak u cilju što bržeg prolaska kroz krivine.

Ono što je važno izdvojiti je činjenica da je otpor vazduha prilično nestalna bojka. Kada se određuje za izvestan automobil, odnosi se isključivo na njega, u dotičnoj konfiguraciji a ne za čitavu modelnu liniju.

Primera radi, najaerodinamičniji serijski automobil trenutno je Mercedes-Benz CLA 180 BlueEfficiency sa koeficijentom od 0,22. Ta brojka ne važi za sve CLA modele, već konkretno za spomenutu verziju, opemljenu posebnim aero paketom. Bilo kakva modifikacija poput zamene odbojnika, menja koeficijent.

Danas, pet modela sa najnižim koeficijentom otpora vazduha, pored CLA, su BMW 520d EfficientDynamics (takođe 0,22), Tesla Model 3 (0,23), Alfa Romeo Giulia Advanced Efficiency (0,23) i Audi A4 2.0 TDI ultra (0,23).

 

(3882)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rajko

I skoda ima posebnu energetski efikasnu liniju green line.

Mad Max

Škoda, posebno Fobija 2, je najaerodinamičnija kad ide u rikverc. Inače, prednji kraj je aerodinamikom na nivou Moskviča iz Balkanskog špijuna.