1. Home
  2. Zelene strane
  3. MAN gradi pogone za proizvodnju električnih autobusa u Poljskoj
MAN gradi pogone za proizvodnju električnih autobusa u Poljskoj
0

MAN gradi pogone za proizvodnju električnih autobusa u Poljskoj

177
0
Podelite sa prijateljima:

Možda je naslov pomalo neprecizan. Verovatno je ispravnije reći da MAN modernizuje već postojeće pogone za proizvodnju autobusa koji su locirani u poljskom gradu Starahovice. Naime, u ovoj fabrici proizvode se autobusi MAN Lion’s City, a prethodne godine je sa proizvodnih traka ovih pogona sišlo 1,724 jedinica.

Sada stižu vesti da će kroz nekoliko godina, prvi električni autobusi sa oznakama nemačke marke biti predmet proizvodnje upravo u ovim pogonima. Na donjoj fotografiji je prikazan prototip model iz serije Lion’s City E, koji je dugačak 12 metara, a prikazan je na IAA izložbi u Hanoveru.

Električni autobusi sa oznakama MAN će biti opremljeni baterijskim jedinicama u rasponu kapaciteta od 480 do 640 kWh, što bi trebalo da bude dovoljno za autonomiju od 270 kilometara u idealnim uslovima. Navedeno je da pesimistička projekcija za autonomiju iznosi oko 200 kilometara, što znači da bi čak i u slučajevima vožnje u saobraćajnim gužvama ili u lošim vremenskim uslovima to bio domet autobusa sa jednim punjenjem baterija.

Kada proizvodnja bude uspostavljena, kupcima će biti dostupne verzije autobusa različitih dužina, odnosno biće ponuđene i zglobne varijante. Nemačka kompanija je budžetirala iznos od oko 27,5 miliona evra za investiciju, odnosno za ove namene.

Prvi električni autobus će sa proizvodnih traka ove fabrike, stići negde 2020. Godine, prema zamislima proizvođača. Serijska proizvodnja u punom formatu bi trebalo da bude pokrenuta godinu dana kasnije.

Da podsetimo da je Daimler nedavno otvorio novu fabriku za proizvodnju pogonskih grupa, takođe u Poljskoj.

Zašto čitamo da je ovako veliki broj zapadnih proizvođača pokrenuo impozantne investicije u Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj i Mađarskoj, ostaje nam  da se zapitamo, a zatim i da pokušamo da uspostavimo dostojanstven, efikasan i nekoruptivan privredni ambijent, pa da u budućnosti pišemo o zbivanjima ovog tima iz najbliže nam okoline.

(177)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments