1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Kimi Raikonen trijumfovao u najuzbudljivijoj trci sezone
Kimi Raikonen trijumfovao u najuzbudljivijoj trci sezone
3

Kimi Raikonen trijumfovao u najuzbudljivijoj trci sezone

373
3
Podelite sa prijateljima:

Kakva drama, e to je Formula 1 koju svi volimo i priželjkujemo. Posle 113 trka, od trke u Australiji 2013. godine, Kimi Raikonen dolazi do pobede. Hamilton nije uspeo da osvoji titulu, Fetel je opet imao okretanje na stazi, a Maks Ferštapen je bio u borbi za pobedu iako je krenuo sa 18. pozicije.

Na samom startu trke, Raikonen je uspeo da pretekne Hamltona. Britanac je uspevao da drži kontakt sa Ferrarijem, tako da Kimi nikako nije odlazio na više od 2,5 sekundi prednosti. Iza njih odvijala se prava drama u prvom krugu. Prvo je Strol jednim krajnje amaterskim potezom izbacio Alonsa sa trke. Zatim Grožan ima kontakt sa Leklerkom. Budući vozač Ferrarija je posle incidenta pao na začelje i na kraju morao da odustane, dok je Grožan odustao odmah na kraju prvog kruga.

Ipak, najviše pažnje ponovo privlači Sebastijan Fetel, koji već po ko zna koji put sam sebi zagorčava život. Nakon lošeg izlaska iz krivine broj 12 Rikijardo pokušava da ga pretekne sa spoljašnje strane u 13. krivini. Fetel se branio previše agresivno bez ikakve potrebem pa je došlo do blagog kontakta. Posledica je bila da se Nemac okrenuo za pun krug na stazi. Sva ova dešavanja na stazi koristi Maks Ferštapen, koji posle prvog kruga uspeva da nadoknadi čak 9 pozicija.

Trka se okrenula naopačke u 11. krugu kada je Red Bull Danijela Rikijarda ostao bez motora. Istaknuto je virtuelno vozilo bezbednosti. Mercedes reaguje i uvodi Hamiltona na promenu guma! U prvom momentu izgledalo je da je Ferrari opet napravio propust sa taktičke strane. Hamilton je vrlo brzo i posle promene pneumatika bio odmah iza Kimija i napadao ga je sa svih strana. Raikonen se sjajno branio i posle nekoliko krugova borbe i on odlazi na promenu guma.

Ferrari je sve vreme javljao Kimiju da Hamilton ide na još jedno stajanje, iako to u tom momentu nije izgledalo realno. Ipak posle izvesnog broja krugova, počelo je jasno da se vidi kako Hamilton ima problema sa gumama, što su očigledno u „srebrnim strelama“ prevideli, očekivavši da će pneumatici više izdržati.  Mercedes možda malo kasno reaguje i poziva Britanca na novu promenu, nakon koje je izašao na 4. mesto između Fetela i Botasa.

Raikonen je bio na 12 sekundi ispred njih, ali Hamilton je imao vrlo brz tempo. Poslednjih 10 krugova vođen je pravi rat između Raikonena, Ferštapena i Hamiltona, i to su verovatno najbolji krugovi odvozani ove sezone. Prva tri vozača su bili konstantno na manje od tri sekunde. Sve do dva kruga pred kraj nije se moglo predvideti ko će pobediti. Dva kruga pre kraja Hamilton napada na izlasku iz dvanaeste krivine. On i Ferštapen su bili točak uz točak narednih nekoliko krivina, da bi Hamilton prvi popustio i napravio grešku u 18. krivini. Nakon ovoga, postalo je jasno da se poredak neće menjati. Za to vreme Fetel napada i pretiče Botasa, pa posle svih poteškoća dolazi do 4. pozicije. Na kraju Raikonen pobeđuje ispred sjajnog Ferštapena i Hamiltona. Fetel i Botas su završili na 4. odnosno 5. mestu. Čak preko jedan minut iza njih bili su vozači Renaulta, Hulkenberg i Sainc. Okon je bio 8., Magnusen 9., a prvih 10 kompletirao je Perez.

Iako je bilo izvesno da će Hamilton slaviti novu titulu na ovoj trci, borba se ipak nastavlja. Ferrari je opet rame uz rame sa Mercedesom posle par trka gde su bili poprilično slabi. Trenutna razlika između Hamiltona i Fetela je 67 bodova, što znači da Fetel mora da osvoji 18 bodova više od Hamiltona u Meksiku, kako bi ostao u teoretskoj trci za titulu. Šampionat Formule 1 nastavlja se već sledećeg vikenda u Meksiko Sitiju.

Dušan Topić

Uredio: Pavle Barta

VN SAD 2018. (Austin – Circuit of the Americas)

Rezultat trke:

Pozicija Vozač Tim Vreme Poeni
1 Kimi Räikkönen Ferrari 1:34:18.643 25
2 Max Verstappen Red Bull Racing TAG Heuer +1.281s 18
3 Lewis Hamilton Mercedes +2.342s 15
4 Sebastian Vettel Ferrari +18.222s 12
5 Valtteri Bottas Mercedes +24.744s 10
6 Nico Hulkenberg Renault +87.210s 8
7 Carlos Sainz Renault +94.994s 6
8 Esteban Ocon Force India Mercedes +99.288s 4
9 Kevin Magnussen Haas Ferrari +100.657s 2
10 Sergio Perez Force India Mercedes +101.080s 1
11 Brendon Hartley Scuderia Toro Rosso Honda +1 lap 0
12 Marcus Ericsson Sauber Ferrari +1 lap 0
13 Stoffel Vandoorne McLaren Renault +1 lap 0
14 Pierre Gasly Scuderia Toro Rosso Honda +1 lap 0
15 Sergey Sirotkin Williams Mercedes +1 lap 0
16 Lance Stroll Williams Mercedes +2 laps 0
NC Charles Leclerc Sauber Ferrari DNF 0
NC Daniel Ricciardo Red Bull Racing TAG Heuer DNF 0
NC Romain Grosjean Haas Ferrari DNF 0
NC Fernando Alonso McLaren Renault DNF 0

Generalni poredak vozača:

POZ Vozač Nacionalnost Automobil Poeni
1 Lewis Hamilton GBR MERCEDES 346
2 Sebastian Vettel GER FERRARI 276
3 Kimi Räikkönen FIN FERRARI 221
4 Valtteri Bottas FIN MERCEDES 217
5 Max Verstappen NED RED BULL RACING TAG HEUER 191
6 Daniel Ricciardo AUS RED BULL RACING TAG HEUER 146
7 Nico Hulkenberg GER RENAULT 61
8 Kevin Magnussen DEN HAAS FERRARI 55
9 Sergio Perez MEX FORCE INDIA MERCEDES 54
10 Esteban Ocon FRA FORCE INDIA MERCEDES 53
11 Fernando Alonso ESP MCLAREN RENAULT 50
12 Carlos Sainz ESP RENAULT 45
13 Romain Grosjean FRA HAAS FERRARI 31
14 Pierre Gasly FRA SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 28
15 Charles Leclerc MON SAUBER FERRARI 21
16 Stoffel Vandoorne BEL MCLAREN RENAULT 8
17 Lance Stroll CAN WILLIAMS MERCEDES 6
18 Marcus Ericsson SWE SAUBER FERRARI 6
19 Brendon Hartley NZL SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 2
20 Sergey Sirotkin RUS WILLIAMS MERCEDES 1

Generalni poredak konstruktora:

POZ TIM POENI
1 MERCEDES 563
2 FERRARI 497
3 RED BULL RACING TAG HEUER 337
4 RENAULT 106
5 HAAS FERRARI 86
6 MCLAREN RENAULT 58
7 FORCE INDIA MERCEDES 48
8 SCUDERIA TORO ROSSO HONDA 30
9 SAUBER FERRARI 27
10 WILLIAMS MERCEDES 7

(373)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Hajlender

Nadam se da su sad svi shvatili da je Ferrari izgubio prvenstvo zbog Vettel-ovih grešaka, a ne zbog lošeg bolida.

Renault Terminator

To je jasno ko dan…mada i kompletno rukovodstvo Ferarija je tragedija,isto kao i Fetel.Jedino sto imaju brz auto…ali ga ne znaju upotrebiti.
Napisao sam to vec nekoliko puta,daj te Fetelu i Ferariju Mig-31 na gridu…i nece pobjediti sigurno,nesto ce da zase.u.

Mad Max

Kako se Red Bull mogao održati na pravcima pored Ferarija i Mercova ???
Mislim da je mali Verstapen, najveći talenat od kada gledam F1
Jesi video da Honde nema nigde…. To samo sokadžije (Red Bull) pokušava da do kraja diskredituje firmu sa kojima su sve osvojili. Iduće godine valjaće im samo Verstapen…..