1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes 300 SL Roadster prodat za 1,5 miliona dolara (galerija)
Mercedes 300 SL Roadster prodat za 1,5 miliona dolara (galerija)
0

Mercedes 300 SL Roadster prodat za 1,5 miliona dolara (galerija)

341
0
Podelite sa prijateljima:

Konfekcijski pristup moderne automobilske industrije i hiperprodukcija doveli su i do velikog rasta potražnje za klasičnim automobilima, a samim tim i njihova cena proporcionalno je porasla. 

Ne prođe nedelju dana, a da se ne čuje neka ogromna cifra koja je isplaćena za određeni klasični automobil. Kada na neku od aukcija stigne Ferrari 250 GTO, zna se da cena neće ići ispod 20 miliona dolara.  Junak ove priče nosi značku Mercedesa, a u pitanju je slavni 300 SL Roadster. I to ne bilo koji primerak, već prvi takav automobil koji je stigao na američko tle.

Konkretan automobil napravljen je 1957. godine i nosi broj šasije 198.042.7500081, ujedno je i peti po redu napravljen primerak ovog kabrioleta. Interesantno je i da je ovaj automobil bio u vlasništvu jednog čoveka čitavih 50 godina. Ovaj senzacionalni automobil prešao je do sada 55.889 milja odnosno malo manje od 90.000 kilometara.

Prvi vlasnik ovog vozila je doktor Džejms Mozli, medicinski stručnjak koji je patentirao nekoliko sistema za upotebu kompjutera pri kontroli x-zračenja. U njegovoj svojini ovaj automobil nalazio se od kupovine 1962. godine do 2012. godine kada je gospodin Mozli preminuo.

Nakon Mozlijeve smrti, automobil je prodat jednom kolekcionaru u Nju Džerziju koji je izvršio potpunu restauraciju. Nabavljena su nova, originalna fabrička sedišta, kao i novi pokretni krov, direktno od Mercedesa koji je novom vlasniku oduševljeno izašao u susret i opskrbio ga sa neophodnom dokumentacijom o njegovom automobilu.

Ove nedelje,  restaurirani 300 SL Roadster prodat je na aukciji kuće Bonhams. Cena je iznosila 1,5 miliona američkih dolara. 

 

 

(341)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments