1. Home
  2. Vesti
  3. Suzuki i Mitsubishi ukidaju dizel motore u Evropi
Suzuki i Mitsubishi ukidaju dizel motore u Evropi
3

Suzuki i Mitsubishi ukidaju dizel motore u Evropi

280
3
Podelite sa prijateljima:

Proizvođači automobila polako ali sigurno napuštaju dizel tehnologiju.

Suzuki i Mitsubishi su najnoviji na listi automobilskih kompanija koje izbacuju „naftaše“ s evropskog tržišta. Ove dve japanske marke se na taj način pridružuju Nissanu i Toyoti. To znači da Mazda ostaje jedina od renomiranih japanskih firmi koja i dalje prodaje dizele u Evropi.

Suzuki je već ukinuo neke modele koji kao pogonsko gorivo koriste naftu, a u periodu koji sledi će čitavu gamu „očistiti“ od njih. Doduše, ovaj potez neće biti primenjen na globalnom planu, jer u Indiji će dizeli biti i dalje u prodaji. Na tom tržištu, na njih se odnosi 30 odsto Suzukijeve prodaje, dok je u Evropi udeo dizelaša samo 10 odsto, od 281.000 vozila koje je japanska marka prodala na Starom kontinentu prošle godine.

Mitsubishi, s druge strane, stopirao je prodaju novih dizel modela ne samo u Velikoj Britaniji, već i Nemačkoj, gde je u toku sveobuhvatna antidizel kampanja. Što se Mitsubishijeve prošlogodišnje prodaje tiče, 30 odsto se odnosilo na dizel modele. Ova kompanija će za sada zadržati u ponudi kamionete pogonjene dizel motorima.

Da podsetimo, Porsche je takođe potvrdio odustajanje od TDI agregata, u isto vreme pripremajući „električnu“ ofanzivu. S druge strane, konzervativniji BMW ne želi da se odrekne dizel motora u skoro vreme. Zapravo, Bavarci su u potpunosti ubeđeni u kvalitet svoje tehnologije, koju su etiketirali kao „najbolju na svetu“.

U Nemačkoj je u poslednjih godinu dana prodaja automobila sa dizel motorima pala za čak 31,1 odsto.

 

(280)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ja ne znam da li je suzuki i imao nekada svoj dizel motor. Znam da su u Vitari koristili HDI, DCI, MJ … Ali, za „suzukijev“ zaista ne znam. Možda samo nisam upućen.
Doduše, njihovi „đipovi“ i nisu tako veliki ( ako zanemarimo nekadašnju Vitaru XL7 ), tako da su im i benzinski motori uglavnom „podnošljivi“.
Istina, imali su im i benzinci problema i znam da je kod nas bio dosta ozloglašen i 2,0 V6 ( u Grand Vitari ), jer je on bio sklon pucanju glave. Barem je meni „majstor“ dao sugestiju da od tog motora treba bežati.

Mad Max

Sad je došlo vreme da se šepure oni koji nisu mogli da imaju ili naprave valjan dizel motor.
Pitanje je ko će pobediti, ali veći auto o B segmenta, dizel koji prelazi godišnje više od 20 000, je ludost, osim luksuznih vozila.
Posebno za firme i poslovne ljude nižeg staleža.

Rajko

Ne ukidaju.Nemaju.