1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. VW grupa, FCA i Renault najteže pogođeni uvođenjem WLTP-a
VW grupa, FCA i Renault najteže pogođeni uvođenjem WLTP-a
1

VW grupa, FCA i Renault najteže pogođeni uvođenjem WLTP-a

260
1
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen grupa, Fiat Chrysler Automobiles i Renault su među najvećim gubitnicima u padu evropske prodaje automobila od 23 odsto, prouzrokovanim uvođenjem WLTP procedure, saopštila je industrijska asocijacija ACEA.

Broj registracija je pao na 1,12 miliona u Evropskoj uniji i EFTA-i u odnosu na 1,47 miliona iz septembra 2017.

Nova WLTP testna procedura je obavezna od 1. septembra, što je neke proizvođače, poput Volkswagena, nateralo da zaustave isporuke izvesnih modela koji treba da budu relicencirani.

VW, Renault i Fiat Chrysler su bili među „najboljim“ prilikom avgustovskog skoka prodaje, prvenstveno iz razloga što su uveli brojne popuste a takođe su masovno registrovali svoja sopstvena vozila, da bi ih prodavali kao „skoro nove“ na tržištu polovnjaka.

Tržišni lider, Volkswagen grupa, prošlog meseca je doživela pad prodaje od 48 odsto, gde je najveći „doprinos“ upravo dala matična, Volkswagen marka, sa „minusom“ od 52 odsto. Međutim, ni Porsche ni Audi se nisu proslavili sa padom prodaje od 67, odnosno 60 odsto.

PSA grupa, evropski proizvođač broj 2, doživeo je deficit u prodaji od samo 8 odsto, s tim što je Peugeot bio slabiji za 4,6 odsto a Citroen 3,6 odsto. Najveći gubitnik u grupi je Opel, sa padom prodaje od 12 odsto.

Što se Renault grupe tiče, njena prodaja je opala za 27 odsto, što može da se zahvali pre svega Renaultu, sa „minusom“ od 32 odsto, dok je Dacia „pala“ za 15 odsto.

FCA je takođe među najvećim gubitnicima sa padom prodaje od 31 odsto. Fiat je zabelžio 33 odsto registracija manje a Alfa Romeo 59 procenata. Jeep je bio solidan sa padom od samo 7,3 odsto.

Ford je zabeležio 14 procenata manji broj registracija u odnosu na prošlu godinu.

Kada je reč o azijskim proizvođačima, prodaja Toyote je pala za tek 1,2 odsto, dok je Hyundai zabeležio „minus“ od 10 odsto. Sunovrat je doživeo Nissan, sa padom prodaje od čak 44 odsto.

Među premijum markama, prodaja BMW-a je pala za 7,4 odsto a Mercedes-Benza 12 procenata.

U proizvođače koji su prošlog meseca bili dobitnici, ubrajaju se Jaguar (+38 odsto), Kia (+4,3 odsto) i Volvo (+3,1 odsto).

 

(260)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Rajko

„Do kraja septembra, ŠKODA je isporučila 939,100 vozila kupcima širom sveta, premašila je prodaju od prethodne godine za rezultat od 7,8%.“