1. Home
  2. Vesti
  3. Kako izgleda Teslina mehanika posle 1,6 miliona km?
Kako izgleda Teslina mehanika posle 1,6 miliona km?
5

Kako izgleda Teslina mehanika posle 1,6 miliona km?

2.47K
5
Podelite sa prijateljima:

Prvi čovek Tesle Ilon Mask je na svom Twitter nalogu objavio nekoliko slika kako motor i menjač iz Modela 3 izgleda posle pređenih milion milja (1,6 miliona km).

Njegova poruka kaže da su delovi dizajnirani za izdržljivost u najtežim voznim uslovima i da je cilj da se nikada da pokvare ili istroše. Sudeći prema slikama, motor i menjač su u izuzetnom stanju, a posebno je impresivan podatak da je Model 3 razvijen u vreme kada je Mask još uvek tvrdio da je cilj bio „samo“ 200.000 milja (320.000 km). Od tada cifra je povećana na milion milja, a najavljuju da će stići i do toga da se motor i menjač nikada ne pokvare i služe vlasnika onoliko dugo koliko on želi.

Ovo je posebno bitno iz razloga što će novi kamion kompanije koristiti identičnu tehnologiju kao i testirani Model 3. Mask je ranije izjavio da će garancija na njegov motor i menjač biti milion milja dok na Model 3 važi na osam godina ili 100.000 milja (160.000 km) za verziju sa standardnim baterijama, odnosno 120.000 milja (200.000 km) za verziju sa većim baterijama.

Električni automobili su poznati po svojoj izdržljivosti zahvaljujući malom broju pokretnih delova, ali se uvek dolazi do onog pitanja koliko dugo mogu baterije da traju. Teslini testovi su pokazali da i posle 420.000 milja (672.000 km) one zadržavaju 80% svoje efikasnosti.

Mask se zatim nadovezao i na bezbednost i tvrdi da su Model 3, Model S i Model X tri najsigurnija automobila na svetu. Ove vesti stižu u vreme kada Tesla beleži rekordnu prodaju, a Model 3 je prethodnih meseci na svom domaćem tržištu nadmašivao celu automobilsku ponudu Mercedesa, BMW-a i Audija po prodaji.

(2465)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Na ovu vest negde pročitah komentar da je Tesla 3 krenuo sa proizvodnjom tek prošle godine i da „u redovnoj eksploataciji“ nije mogao u medjuvremenu da predje 1,6 miliona km …
Sada računam, to bi „dnevno“ bilo preko 4.300 km !
Deluje mi „teško ostvarivo“ … na srpskim putevima.

Yankee

Valjda su godinama pre toga imali test primerke

Japanautofan

Pa motor na veš mašini predje toliko 😉
El motor ko el motor,nije velika nauka. 😛
Ako se ubaci kvalitetna mehanika uz njega (svi delovi od kvalitetnih materijala) ima sve da traje.
Nije sve u mekanoj plastici unutar kabine i kožnim sedistima. ?

Marijus

A to da je napravljen kao test automobil jos pre 5 godina to nema veze hahaha 😉 Ali svakako on se testira i fabrici, dje ga stave na dyno vecinu od tih milion i sesti hiljada… tu nema guzvi ogranicenja i slicno.

Bungi

Tesla je mehanički tako konstruisan da se teško može pokvariti.Dva trofazna elektromotora u paru šalju snagu na jednostepeni mjenjač(faktički reduktor) koji zatim obrtni moment šalje na pulosovine.Trofazni elektromotor nema četkica,samo jedan ležaj koji može da se pokvari.Mjenjač ima samo 1 stepen,mnogo manje nego 9-stepeni automatici.Manje brzina,manje kvarova.Baterija je jedini dio koji ima rok trajanja i to je na ovom automobilu potrošni materijal,kao akumulator na konvencionalnim vozilima.