1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Industrija
  5. AutoRepublika u poseti fabrikama Kayabe i Škode (I deo)
AutoRepublika u poseti fabrikama Kayabe i Škode (I deo)

AutoRepublika u poseti fabrikama Kayabe i Škode (I deo)

923
0
Podelite sa prijateljima:

U prvoj nedelji oktobra, zajedno sa ekipom Wagen Internationala i male ali odabrane grupe klijenata, posetili smo dva proizvodna pogona kompanije Kayaba, kao i Škodinu fabriku u Mladoj Boleslavi.

Kayaba

KYB Corporation je japanska kompanija sa sedištem u Tokiju, koja se bavi proizvodnjom automobilskih komponenti, ali ima poslovanja i u nekim drugim industrijskim segmentima (na automobilski sektor se odnosi 65 odsto a od toga gotovo 43 odsto na amortizere).

Na listi proizvoda ove firme se uz amortizere nalaze i elementi vazdušnog obigljenja, sistemi elektro servo asistencije, hidraulične pumpe, motori, cilindri i ventili. Reč je o jednom od najvećih svetskih proizvođača, u šta smo i sami imali prilike da se uverimo. Nažalost, kao što je to poslovično običaj, nismo imali dozvolu da fotografišemo i snimamo proizvodne pogone iz sasvim razumljivih razloga.

Dakle, KYB se specijalizovala u prvom redu za hidraulične komponente, a tehnologija koja se koristi je u širokoj upotrebi u aeronautici, brodogradnji i železničkoj industriji. Mnogi nisu upoznati sa činjenicom da je upravo KYB vodeća japanska kompanija u oblasti hidraulike.

Grupa uključuje 14.500 zaposlenih širom sveta, uz obrt od preko 3,5 milijardi dolara godišnje, od čega se 60 odsto odnosi na prodaju amortizera za vozila.

Petnaest fabrika lociranih u Aziji, Evropi i SAD, imaju godišnji proizvodni kapacitet od više od 75 miliona amortizera. Najveća fabrika na svetu ovog tipa se nalazi u Gifuu, u Japanu, sa kapacitetom od preko 50 miliona jedinica. Visoko je automatizovana i za samo 15 sekundi može da prebaci proizvodnju sa jednog tipa amortizera na drugi.

Evropsko sedište kompanije se nalazi u Diseldorfu, sa devet ogranaka koji pružaju podršku i prodaju širom Evrope i Afrike. Možemo reći da je Kayaba relativno mlada kompanija na Starom kontinentu, s obzirom da je na njegovo tlo stupila 1989. godine.

Firma proizvodi komponente kako za prvu ugradnju, tako i za postprodaju, a na listi njenih klijenata se nalaze gotovo svi renomirani proizvođači automobila.

Ova japanska kompanija poseduje 34 fabrike i 62 kancelarije u 21 zemlji. Kancelarija zadužena za naše tržište se nalazi u Temišvaru, u Rumuniji, dok je ovlašćeni distributer Kayabinih proizvoda – WINT.

Fabrika u Pardubicama

Proizvodni pogon u ovom gradiću u Češkoj Republici je specijalizovan za proizvodnju amortizera a izgrađen je 2013. godine.

Uobičajeno pitanje, kako nas novinara, tako i potrošača je sledeće: „Da li je kvalitet komponente iz prve ugradnje jednak kvalitetu one iz postprodaje?“ U slučaju Kayabe je upravo to slučaj, jer proizvođač garantuje izjednačen kvalitet, u šta smo i sami mogli da se uverimo, jer sa istih proizvodnih linija silaze proizvodi iz prve  ugradnje i oni iz takozvanog „aftermarket“ segmenta.

U Evropi postoji nekoliko fabrika, uz zajedničke projekte sa drugim japanskim kompanijama (CHITA), pa i takvim imenom kao što je BMW, sa kojim je potpisan novi ugovor (saradnja traje od 2010.), dok kooperacija s Audijem podrazumeva visokonaprednu opremu, ne onu standardnu na koju najčešće nailazimo. Fabrika u Španiji  je svojevrsni dizajnerski i razvojni centar za evropsko tržište.

Ono što svakako treba izdvojiti i što je veoma interesantno je Kayabin program za starije automobile pod imenom „KYB K’lassic“. Da ne bi bilo greške, kvalitet kontrolišu japanski inženjeri i veoma su strogi po tom pitanju. Ova kategorija prodaje već drugu godinu zaredom ostvaruje sjajne rezultate. Dakle, Kayabin kvalitet je dostupan i za starije modele automobila, tako da nema opravdanja da i na jednom Fiatu Stilu ne budu ispravni i visokokvalitetni amortizeri.

KYB K’lassic

U proizvodni portfolio se ubrajaju kako klasični, tako i gasni amortizeri, kao i napredne „monotube“ jedinice, tako da vlasnici automobila u perspektivi mogu unaprediti sisteme ogibljenja svojih ljubimaca i na taj način dobiti na performansama. Naravno, preporuka ide za one „sportski nastrojene“ vozače. Postavka ogibljenja ostaje standardna, ali performantniji amortizeri ostvaruju bolje prijanjanje i pružaju bolju stabilnost vozila pri oštrijoj vožnji. Njihova vrlina je da imaju širok raspon delovanja kroz mogućnost podešavanja, tako da u isto vreme nude krajnje komfornu vožnju, dok u slučaju potrebe obezbeđuju čvrst kontakt s asfaltom.

Što se Češke Republike tiče, Kayaba ovde ima dve fabrike, jednu koja proizvodi amortizere, u Pardubicama, dok se u drugoj proizvode spiralne opruge, a nalazi se obližnjem Hrudimu. Pardubice imaju bogatu sportsku tradiciju, posebno kada je reč o hokeju i moto-krosu.

Amortizeri iz Pardubica se plasiraju širom evropskog tržišta, ali i u Rusiji. Na listi klijenata Kayabe se nalaze takva imena kao što su Alfa Romeo, Audi, BMW, Chevrolet, Citroen, Dacia, Fiat, Ford, Honda, Hyundai, Kia, Mercedes-Benz, Mini, Nissan, Opel, Peugeot, Renault, Seat, Škoda, Toyota, Volkswagen, Volvo…

Treba naglasiti da Kayaba zdušno podržava zajednicu u Pardubicama, sponzorišući mnoge sportske događaje.

Fabrika u Hrudimu

Manji Kayabin pogon u Češkoj Republici je zadužen za proizvodnju spiralnih opruga. Naravno, reč je o komponenti od vitalnog značaja, jer je zadužena da se nosi sa masom vozila, ujedno pružajući neophodnu stabilnost, čak i u teškim uslovima vožnje.

Spiralne opruge imaju karakteristiku da se sabijaju i šire u odnosu na neravnine na koje nailaze na putu. Izvesne vrste opruga, kao što su „vazdušne“, mogu pomoći pri regulisanju klirensa vozila, što s druge strane utiče na upravljački sistem i samo ogibljenje.

Postoje različiti tipovi opruga u odnosu vrstu automobila i kamiona, u zavisnosti od dizajna ogibljenja, ali najčešće u upotrebi su spiralne opruge. One mogu „uskladištiti“ energiju i osloboditi je kada je to potrebno, a takođe imaju sposobnost da „upijaju“ udarce i održavaju elastičnu silu između dve kontaktne površine.

Zajedno sa amortizerom, spiralne opruge se sklapaju sa amortizerom pre ugradnje. Dok se spiralne opruge pružaju i sabijaju da bi održale vožnju bezbednom, amortizeri pomažu pri neutralizaciji buke koja se od kotrljanja točkova prenosi u kabinski prostor, „upijaju“ neravnine i vibracije koje se mogu pojaviti tokom vožnje. Sve u svemu, spiralna opruga je esencijalna komponenta u sistemu ogibljenja, jer pruža optimalno prigušivanje udarnih sila, zaslužna je za dobru upravljivost i kočenje, kao i komfor u vožnji.

Što se fabrike u Hrudimu tiče, u nju stiže repromaterijal u vidu čeličnih žica različitih prečnika, namotanih na velike kaleme. Dakle, kompletno savijanje i dovođenje u željene dimenzije se obavlja u ovoj fabrici. Neke opruge iz prve ugradnje se čak presvlače slojem vinila, što je odlična antikorozivna mera.

U zavisnosti od dizajna, koristi se prethodno termički tretirana ili prekaljena žica. Kada se koristi prvonavedena varijanta, sve opruge se oslobađaju pritiska direktno na liniji nakon procesa namotavanja. Opruge koje se prave od prekaljenog čelika se ukrućuju nakon operacije namotavanja, da bi se ostvarila neophodan visok stepen čvrstoće. U oba slučaja, čelik ima podjednake kvalitativne karakteristike. Inače, sve Kayabine fabrike ispunjavaju ISO9001, QS9000 i ISO14001 standarde.

Nakon uživanja u vremenu provedenom u fabrikama, kao i u ljubaznosti i predusretljivosti domaćina, uputili smo se u Prag, na zaslužen odmor, razmišljajući o razlozima zbog kojeg je Češka Republika za kratko vreme postala značajna ekonomska sila i zašto je njena automobilska industrija prikriveni div.

Pavle Barta

(923)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments