1. Home
  2. Liste
  3. Da li će bilo ko moći da konkuriše novoj seriji 3?
Da li će bilo ko moći da konkuriše novoj seriji 3?
4

Da li će bilo ko moći da konkuriše novoj seriji 3?

1.32K
4
Podelite sa prijateljima:

Mnogi proizvođači maštaju o tome da svrgnu seriju 3 sa trona u D segmentu, međutim, želje su jedno a…

Nova generacija BMW-a serije 3 G20, predstavljena je na Salonu automobila u Parizu. Prodaja startuje u proleće 2019., tako da je sada pravo vreme da izanaliziramo konkurenciju. Da li izazivači uopšte mogu da priđu novoj „trojci“?

BMW serije 3 (G20)

Novajliju karakterišu izdašnije dimenzije nego ikada. Automobil je dugačak 4,71 metar, što praktično ulazi u teritoriju serije 5 E39, od koje ima duže međuosovinsko rastojanje! Polovina „produženja“ ide upravo na konto razmaka između osovina, tako da G20 nudi više prostora unutar kabine.

Gama motora je unapređena i sastoji se od dva benzinska i dva dizel četvorocilindarska agregata, uz šestocilindarski dizelaš. Družini će se zatim priključiti i benzinski redni šestocilindraš, a nešto kasnije „plug-in“ hibrid.

Alfa Romeo Giulia

Lansirana 2016., Alfa Romeo Giulia je naišla na oduševljenje među publikom, mada se pojavila kao relativno novi igrač. Imali smo prilike da je testiramo u dve verzije, što možete pročitati ovde i ovde.

Perjanica je naravno Quadrifoglio verzija sa 510 ks, koja je nemačkoj konkurenciji pokazala da može i da je nadmaši. Giulia je nešto kraća (4,64 metra), ali to nije stavka koja će bilo kome zasmetati. Kao i kod serije 3, dostupan je pogon na sve točkove.

Audi A4

Mada u istom segmentu kao serija 3, A4 je drugačija „zverka“. Standardan pogon je na prednje točkove, ali se veliki broj kupaca opredeljuje za sjajni Quattro.

Dok ne stigne RS4, S4 je na vrhu lanca ishrane modelne linije sa 354 ks iz 3,0-litarskog turbo V6 motora. Ima blagi deficit po pitanju snage u odnosu na budući BMW M340i i M340i xDrive, koji iz rednog twin-turbo šestaka izvlače 390 konja.

Infiniti Q50

Lansiran 2013., japanski model spada među vremešnije u premijum D segmentu. Ipak, ovogodišnja restilizacija ga čini svežim na tržištu. Unapređenja uključuju LED farove i opcioni ProPilot sistem poluautonomne vožnje. Standardni Q50, poput serije 3, ima standardni pogon na zadnje točkove, dok je integralni takođe opcija.

Osnovni 2,o-litarski turbo četvorocilindraš raspolaže sa 210 konja, dok je dostupan 3,0-litarski V6 u verzijama sa 300, odnosno 400 ks (Red Sport).

Jaguar XE

Jaguar dugo nije imao odgovarajućeg konkurenta serije 3, još od nesrećnog X-Typea. Na svu sreću, tu je sada XE, koji je neuporedivo bolje vozilo u odnosu na nekadašnji „prepakovani“ Ford.

Zadnji pogon je standardan, dok je onaj na sve točkove takođe dostupan. Jaguar je dostupan sa 2,o-litarskim četvorocilndrašem sa 250 i 300 konja, zatim kompresorskim, 3,0-litarskim V6 sa 385 ks, kao i 2,o-litarskim turbo dizelom sa 182 ks.

Lexus IS

Aktuelna generacija datira iz 2014. modelne godine. Mada to nije tako davno, u ovom segmentu u kojem konkurencija konstantno napreduje, to može biti dug period. Samim tim, japanski pulen je pomalo „zastareo“ po trenutnim standardima, jer nema ni kao opcione stavke elemente poput digitalnom klastera instrumentacije ili višestrukih displeja na centralnom grebenu.

Osnovni model pokreće 2,0-litarski turbo četvorocilindraš sa 245 ks, a tu je i 3,5-litarski atmosferski V6 sa 315 konja. Zadnji pogon je standardan a pogon na sve točkove opcioni.

Mercedes-Benz C klase

Osvežena C klasa je debitovala u februaru sa bogatijom tehnologijom. Štutgartski pulen je dugačak 4,69 metara, što je nešto manje od BMW-a. Oba modela dolaze sa standardnim zadnjim i opcionim pogonom na sve točkove. Kupci mogu da biraju između četvorocilindarskih, šestocilindarskih i osmocilindarskih motora. Perjanica je AMG C63 sa 510 ks, a malo ćemo sačekati dok se ne pojavi M3.

Volvo S60

Novi S60 startuje sa silaskom s proizvodnih linija u novoj fabrici u Južnoj Karolini u finalnom kvartalu ove godine, što znači da će započeti sa prodajom nešto pre G20.

Poput A4, i Volvoov model dolazi standardno s prednjim pogonom, a dostupan je i sa integralnim.

Poznati 2,0-litarski turbo motor čini osnovu ponude sa 250 ks u varijanti s prednjim pogonom.  Tu je takođe verzija sa 320 ks, kao i perjanica u vidu „plug-in“ hibrida sa 405 ili 420 konja (Polestar Engineered verzija).

 

(1319)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mercedesklub.rs

Najbolji auto u d segmntu nije iz premijum ekipe, da se ne lazemo, razlika u ceni je prevelika u odnosu na razliku u celokupnom utisku. A sto se tice trojke, s obzirom da je najnovija, sve osim da bude najbolja u konkurenciji bi moralo da se okarakterise kao promasaj BMWa. Meni licno jag xe i mazda 6 najbolji. Nisam se vozio u Alfi, verujem da je i ona u vrhu, i cekam priliku haha

Pomponije

Apsolutno se slažem. Mazda6 je odličan izbor.

Bojan

Alfa opet kasni sa modelima, ponavljaju staru grešku, a imaju odličan proizvod koji je trebalo što pre proširiti. Na proširiti mislim prvenstveno na Giorgio platformu, aka Đulija kupe, karavan, Đulijeta…
Baš kasne.

Yankee

Acura TLX
Cadillac ATS
Genesis G70