1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen objavio početak stimulisanog otkupa starijih dizel vozila u Nemačkoj
Volkswagen objavio početak stimulisanog otkupa starijih dizel vozila u Nemačkoj
3

Volkswagen objavio početak stimulisanog otkupa starijih dizel vozila u Nemačkoj

2.30K
3
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen želi da ponudi nemačkim vlasnicima milion dizel vozila starijih generacija, počev od prvog dana novembra, stimulanse za kupovinu automobila nove generacije. Ponuda je usmerena ka onima koji poseduju dizel vozilo a koje ispunjava kriterijume od Euro 1 do Euro 5, i ograničena je na samo 14 gradova sa posebno zagađenim vazduhom. Ove vesti stižu direktno iz Volkswagena.

Pored toga, proizvođač je objavio da ponuda važi i za područja koja se graniče sa posebno zagađenim gradovima, odnosno i za one koji su prirodno upućeni da posećuju gradove sa kritično lošim kvalitetom vazduha. Detalji ponude, odnosno konkretne cifre po pojedinim markama i modelima unutar gama individualnih proizvođača, biće objavljeni tokom nedelje pred nama.

Od ranije je poznato da bi stimulansi trebalo da iznose oko 4.000 evra za zamenu vozila iz generacija, od Euro 1 do Euro 4, dok bi za vozila usaglašena sa Euro 5 normom, podsticaj trebao da iznosi 5.000 evra. Konkretni iznosi će direktno zavisiti od izabranog modela za kupovinu.

Već smo izvestili da je Renault izašao sa sličnim programom, s tim da su predviđene premije u ovom slučaju dostigle iznos od 10.000 evra.

U nedavno predstavljenom konceptu rešenja problema sa dizelom, od strane nemačke vlade, prepravke mehaničkih komponenti na vozilima iz Euro 5 generacije, predstavljaju jednu od opcija za unapređenje kvaliteta vazduha u ugroženim područjima. Ipak, kupci su samo delimično nagrađeni ovim stimulansima jer je tokom septembra, svaki kupac novog vozila u Nemačkoj, već mogao da računa na prosečan i redovan “popust” od oko 5.100 evra, na cenu iznetu u cenovniku.

„Logično je pretpostaviti da će novi stimulansi uticati na smanjenje ovih popusta,“ izjavio je profesor na Univerzitetu Duizburg Esen, Ferdinand Dudenhofer.

VW grupa je objavila da podržava napore vlade usmerene ka izbegavanju zabrane dizela u nemačkim gradovima. Kroz primenu novog programa, moguće je sa nemačkih ulica skloniti preko 210.000 dizel vozila starijih generacija. Ona će završiti pod presama, a neće biti predmet izvoza u manje razvijene zemlje.

(2297)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rajko

Malo ko bi poverovao u poslednju rečenicu.

moron

Ovako velike subvencije proizvodjača slede iz visokih profita koje uobičaeno ostvaruju.

Joseph

Pa klasika staro za novo, podcijeni tvoje auto za 50%, a svoje precijeni za 50% i ispadne da daneš svoje auto za džaba a oni te opet oderu ko svinju.