1. Home
  2. Vesti
  3. Ironija: Autonomni Range Rover Sport nudio sportski doživljaj… nikome
Ironija: Autonomni Range Rover Sport nudio sportski doživljaj… nikome
0

Ironija: Autonomni Range Rover Sport nudio sportski doživljaj… nikome

208
0
Podelite sa prijateljima:

Range Rover Sport je uspešno prošao testne procedure u autonomnom režimu vožnje na zloglasnom i veoma zahtevnom saobraćajnom prstenu oko engleskog grada Koventri.

Prototip samovozećeg automobila se, bez intervencije od strane čoveka, kretao složenom putnom infrastrukturom, uspešno se prestrojavajući, uključujujući u prometne saobraćajnice, kao i bezbedno se isključujući, sa opterećenih raskrsnica. Na predmetnoj deonici je na snazi ograničenje brzine od 40 mp/h, odnosno nešto niže od 65 kilometara na sat.

Test je izveden kao deo projekta UK Autodrive, koji finansira Vlada Velike Britanije, a iznos koji su vlasti namenile kao podršku programu je ograničen na 20 miliona britanskih funti. Projekat se završava sa krajem oktobra, nakon trogodišnje primene.

Ekipa inženjera kompanije Jaguar Land Rover je prethodno obavila ekstenzivna testiranja tehnologije na zatvorenim stazama, pre nego što su se osmelili da prototip pošalju na javne puteve Milton Kejnza i Koventrija.

Konkretan model je izabran zbog svojih performansi i postojećih sistema asistencije koji uključuju adaptivni tempomat, modifikovane dodatne navigacione senzore, radar i lidar. Kao rezultat dodatnih unapređenja proisteklih iz istraživanja UK Autodrive, vozilo je sada u stanju da se u autonomnom režimu vožnje nosi sa kružnim tokovima, semaforima, pešacima, biciklistima i ostalim vozilima na komplikovanim putevima. Ovaj primerak Range Rover Sporta je takođe sposoban da se uparkira, bez asistencije vozača.

„Naš samovozeći automobil nije podložan istom pritisku, frustraciji ili zamoru, što su sve do jednog faktori sa kojima se vozač potencijalno suočava u saobraćajnim gužvama. Dakle, naše vozilo situacije nabijene tenzijom transformiše u lagodno putovanje,“ izjavio je predstavnik kompanije JLR.

Inženjeri kompanije su još razvili i neke opcije konektivnosti koje omogućavaju da vozila, opremljena sličnim tehnološkim rešenjima, budu povezana između sebe, na koji način se unapređuju bezbedonosne karakteristike automobila, baš kao što se smanjuju i nivoi štetnih emisija. Ova mogućnost je otvorena zahvaljujući korišćenju interneta.

(208)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments