1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Honda razvija „pametne“ raskrsnice
Honda razvija „pametne“ raskrsnice
0

Honda razvija „pametne“ raskrsnice

246
0
Podelite sa prijateljima:

Dok Volkswagen radi na V2X tehnologiji u „rodnom“ Volfsburgu, Honda je odlučila da svoj Smart Intersection sistem (vehicle-to-everything) testira u Merisvilu, u Ohaju.

Reč je o tehnologiji koja bi u budućnosti trebalo da pomogne smanjenju broja sudara.

Japanska kompanija radi u kolaboraciji sa gradom, što je deo 33 Smart Mobility Corridor projekta, a konkretno Hondin pilot projekat  treba da akcenat stavi na ograničenja koja poseduju senzori na vozilima, kada je reč o prolascima kroz raskrsnice.

Oko 40 odsto sudara, po američkom istraživanju, se odnosi na raskrsnice, kao i 20 odsto smrtnih slučajeva u saobraćaju.

Smart Intersection tehnologija, koja koristi odgovarajući Hondin softver za prepoznavanje objekata, u saradnji s kamerama koje nadgledaju raskrsnicu i V2X komunikacijom, omogućava automobilima da praktično „vide“ kroz i oko građevina i zidova u svim vremenskim uslovima, što pomaže identifikaciji i pružanju upozorenja vozačima koji su u potencijalnom riziku.

„Honda smatra da je V2X tehnologija od esencijalnog značaja za inteligentniji i bezbedniji transportni ekosistem, kao i da može da odigra važnu ulogu u našem nastojanju da kreiramo saobraćaj sa nultim incidentima“, rekao je Ted Klaus, potpredsednik sektora strateškog istraživanja u Honda R&D Americas. „Partnerstvo sa gradom Merisvilom i državom Ohajo, verujemo da će nam pružiti bolji uvid u V2X tehnologije u smislu određivanja kursa daljeg napretka i efikasnijeg iskorišćenja svih mogućih prednosti za učesnike u saobraćaju.“

Kako Smart Intersection funkcioniše?

Četiri kamere koje se nalaze iznad semafora u svakom uglu raskrsnice pokrivaju vozila, pešake i ostale učesnike iz „ptičje perspektive“, i to u radijusu od 90 metara. Hondin softver procesuiranja slike zatim kreira „panoramu“ raskrsnice od 360 stepeni, koja klasifikuje vozila i ostale pokretne objekte poput pešaka, motociklista, vozila hitne pomoći, i prenosi relevante informacije okolnim vozilima preko za to specijalizovanog komunikacionog signala kratkog dometa (DSRC).

Računari u povezanim vozilima dekodiraju informaciju i ukoliko je potrebno, pružaju vozaču zvučna i vizuelna upozorenja, na inteligentan način dajući podršku za eventualnu korektivnu akciju da bi se izbegao potencijalan sudar.

Honda će koristiti 200 povezanih vozila za proučavanje nove tehnologije u 33 Smart Mobility Corridor i Smart Columbus projektima.

 

(246)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments