1. Home
  2. Zelene strane
  3. Izrael zabranjuje nova dizel i benzinska vozila od 2030. godine
Izrael zabranjuje nova dizel i benzinska vozila od 2030. godine
2

Izrael zabranjuje nova dizel i benzinska vozila od 2030. godine

282
2
Podelite sa prijateljima:

Svi automobili moraće da koriste električnu energiju kao pogonsko gorivo, autobusi i kamioni će moći da koriste prirodni gas. 

Izraelsko ministarstvo za energiju saopštilo da je da će u ovoj zemlji nakon 2030. godine biti zabranjena prodaja novih automobila koji koriste dizel ili benzinske motore. Iz ministarstva kažu za Reuters da će širom zemlje izgraditi više od 2.000 stanica za punjenje električnih automobila, dok se za kamione i autobuse namerava korišćenje prirodnog gasa kao alternative za dizel ili benzin.

Izraelci su u prethodnih nekoliko godina pronašli velike količine prirodnog gasa na svojoj teritoriji, te ne čudi da se upravo ovo gorivo nudi kao alternativa.

Vlada Izraela planira da minimizira poreze na električne automobile, kao i da se vlasnicima istih omoguće razne pogodnosti. Procene kažu da će do 2025. godine na ulicama Izraela biti oko 177.000 električnih vozila, a da će sa taj broj popeti na 1,5 miliona nakon 2030. godine.

Izraelci planiraju da izvrše pritisak na postojeće benzinske pumpe da ubace i mesta za punjenje električnih automobila i eventualno se potpuno transformišu ka e-vozilima.

Plan koji se tiče automobila samo je deo šireg projekta ove države koja planira da u potpunosti odstrani korišćenje benzina, dizela i uglja na svojoj teritoriji.

Izneta strategija koju je predložilo ministarstvo za energiju još uvek nije usvojena, ali se očekuje da će to biti učinjeno do kraja tekuće godine.

 

(282)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rajko

I vojna tehnika će da im bude pogonjena strujom?

Mad Max

Izrael će da uvede kamile, dvogrbe i jednogrbe…..