1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Industrija
  5. Evropske zemlje podeljene oko ciljeva u vezi sa emisijom CO2
Evropske zemlje podeljene oko ciljeva u vezi sa emisijom CO2

Evropske zemlje podeljene oko ciljeva u vezi sa emisijom CO2

212
2
Podelite sa prijateljima:

Ministri EU zaduženi za ekologiju, pokušaće da pronađu kompromis u vezi sa „oštrinom“ zadatih ograničenja kada je reč o emisiji ugljen-dioksida putničkih automobila i vanova. Nemačka upozorava da bi previsoko postavljeni ciljevi mogli da naude industriji i radnim mestima.

Između „čekića“ zvanog „ekologija“ i „nakovnja“ pod imenom „tržišna konkurentnost“, vlade evropskih zemalja su ostale podeljene u razgovorima u vezi sa limitima koji treba da budu implementirani 2030. godine.

Nemačka, kao automobilski industrijski gigant, podržala je predložene ciljeve koji podrazumevaju redukciju emisije CO2 za 30 odsto u odnosu na nivo iz 2021.

Francuska, Holandija i još neke zemlje, s druge strane, zalažu se za striktnije ograničenje od 40 odsto, što je u skladu sa više postavljenim ekološkim ciljevima koje su prošle nedelje podržali evropski zakonodavci.

Ipak, postoji i grupa zemalja, među kojima je i Španija, koje se još nisu odlučile kojem taboru da se priklone. Austrija, koja je predsedavajuća u EU, predložila je kompromis od 35 odsto, u nadi da će doći do dogovora između 28 nacija.

Ukoliko ishod današnje diskusije bude pozitivan, pregovori u vezi sa finalnom regulativom bi mogli da bi mogli da započnu sa dva druga zakonodavna evropska tela – Evropskim parlamentom i Evropskom komisijom, i to već sutra.

Izvori kažu da bi Nemačka, uz podršku istočnoevropskih članica, mogla da skupi neophodne glasove za većinu.

Ograničenja u transportnom sektoru, jedinom u kojem emisija polutanata i dalje raste, za cilj imaju da pomognu EU da ostvari cilj koji podazumeva redukovanje emisije ugljen-dioksida za najmanje 40 odsto ispod nivoa iz 1990. do 2030.

Debata dolazi samo dan nakon saopštenja Međuvladine komisije Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama (IPCC), u kojem se upozorava da će društvo morati da uvede promene „bez presedana“ da bi se dostigli ciljevi u borbi protiv globalnog zagrevanja.

(212)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Teška dilema u svakom slučaju. Ako ćemo „nešto“ da ostavimo našoj deci i/ili deci naše dece, imali bi smisla i radikalnije, samo je pitanje da li je to ostvariv cilj i koliko bi sve to „nas“ koštalo.

Dušan

Nešto im možda i ostane ako prestanemo da se zamlaćujemo emisijom CO2.