1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Eksplozija prodaje kompaktnih premijum SUV/krosovera u prvom polugodištu
Eksplozija prodaje kompaktnih premijum SUV/krosovera u prvom polugodištu
3

Eksplozija prodaje kompaktnih premijum SUV/krosovera u prvom polugodištu

317
3
Podelite sa prijateljima:

Relativno nov segment kompaktnih premijum SUV/krosovera doživeo je pravi proboj u smislu prodaje, jer novi modeli masovno uvode kupce u ovu kategoriju automobila.

Noviteti iz Volvoa, Jaguara i BMW-a su pripomogli povećanju prodaje u Evropi, i to do te mere da će „probiti“ brojku od pola miliona po prvi put, predviđa LMC Automotive.

Brz tempo rasta će „pogurati“ prodaju preko 700.000 jedinica do 2021, takođe prognozira LMC, što znači da će se ovaj segment više nego udvostručiti u odnosu na brojke iz 2016., kada je prodaja iznosila nešto ispod 350.000 primeraka.

„Ovaj segment je zaista eksplodirao ove godine a i dalje će uživati u značajnom rastu“ kaže Dejvid Oukli, analitičar EMEA-e za LMC. Postoji jedan značajan razlog. „Novi modeli diktiraju tempo“, elaborirao je on.

Začetnik segmenta je bio BMW X1 pre gotovo 10 godina, a bavarski model nastavlja sa dominacijom što se prodaje tiče, sa 62.287 plasiranih primeraka u prvoj polovini godine, kažu podaci JATO Dynamicsa. Međutim, BMW-ovu krunu ugrožavaju novi modeli u ovom sektoru.

Volvo XC40, Jaguar E-Pace i DS 7 Crossback su ušli u prodaju ove godine, po prvi put predstavljajući svoje marke u ovom segmentu automobila. Dolazak BMW-a X2 predstavlja novi adut Bavaraca, nudeći više „sportskog momenta“ i cementirajući praktično lidersku poziciju u segmentu.

Nešto kasnije ove godine, trećeplasirani Audi Q3 će biti zamenjen potpuno novim modelom. Q3 je ključan za gamu ingolštatskog proizvođača, nakon što je postao globalni „broj 3“ po prodaji, iza Q5 krosovera srednje veličine i A4 sedana iz D segmenta.

Broj 6 u segmentu premijum kompaktnih SUV/krosovera, Range Rover Evoque, takođe će biti zamenjen sledeće godine, a tu je i novajlija, Lexus UX, koji sa prodajom kreće ovog meseca. Mercedes takođe priprema zamenu za GLA, nakon lansiranje nove A klase, na kojoj će krosover biti baziran.

Ne zaboravimo i Alfu Romeo, koja će po prvi put imati svog predstavnika u ovoj kategoriji, i to pre 2022. Do tada, Alfa procenjuje da će se na ovaj segment odnositi 12 odsto ukupne prodaje na tržištu premijum automobila.

Poželjni derivati

Proizvođači automobila su ušli u segment kompaktnih krosovera sa relativno konvencionalnim karoserijskim stilom, ali se sada to menja, jer će „rupe“ biti popunjene različitim derivatima, da se kupcima ne dozvoli bilo kakav „manevarski prostor“, i da bi se „pretekla“ konkurencija. Očigledno je da potražnja u ovoj klasi vozila može da istrpi i takve (dekadentne) egzibicije.

Audi je prvi „udvostručio“ ponudu sa simpatičnim Q2, a BMW je ispratio primer sa X2. Zatim je marka četiri prstena saopštila da će lansirati i sportski Q4, čiji će izgled biti baziran na TT Offroad konceptu iz 2014. Što se Mercedesa tiče, očekuje se da on zauzme drugačiji kurs i lansira „tradicionalniji“ model, naklonjeniji terenskoj vožnji. Čak je u medijima dobio ime „GLB“, nakon što su fotografisani prototipovi u avgustu.

U međuvremenu, premijum marka PSA grupe, DS, u ponudu će staviti manji model, pozicioniran ispod DS 7, pod imenom DS 3 Crossback, i to počev od proleća 2019.

Proizvođačima je čitava situacija došla kao „kec na deset“, jer mogu da premijum izdanje plasiraju na relativno jeftinim platformama, što naravno podrazumeva veću zaradu.

Budući Audi Q3 se po prvi put okreće MQB arhitekturi matične VW grupe, dok BMW X1 i X2 koriste UKL platformu s prednjim pogonom, koju dele s Mini Countrymanom.

Novi Countryman se dočepao petog mesta u prvom polugodištu, pretekavši Evoque, sa porastom prodaje u avgustu od čak 40 odsto. Jaguar i Land Rover maksimalno koriste svoju platformu, jer i E-Pace i novi Evoque nastavljaju sa čeličnom arhitekturom odlazećeg Evoquea. Što se Lexusa UX tiče, on počiva na Toyotinoj TNGA platformi.

Elektrika

Premijum proizvođači ubrzano prilagođavaju SUV/krosover platforme elektrifikaciji. Nova generacija Evoquea, za koju se očekuje da će biti lansirana u Los Anđelesu u novembru, imaće u ponudi „plug-in“ hibridnu varijatnu, kao i budući kompaktni SUV Alfe Romeo. Mini Countryman je već sada dostupan kao „plug-in“ hibrid, na koji se odnosi 14 odsto ukupne prodaje ovog modela u prvom polugodištu.

„Električni i hibridni pogonski sistemi će dodatno poboljšati prodaju, jer premijum proizvođači nastoje da lansiraju manje verzije svojih električnih SUV modela“, kaže Felipe Munjoz iz Jato Dynamicsa. Lexus UX je prvi model japanskog konglomerata koji će u ponudi imati novu potpuno hibridnu verziju sa 2,0-litarskim benzincem od 176 ks.

Dizeli i dalje dominiraju u segmentu, jer se na njih odnosi čak 65 odsto prodaje u prvih šest meseci ove godine. Naravno, u zapadnim medijima se konstantno ponavlja kako „naftaši“ doživljavaju „pad popularnosti“, što i „vrapci znaju“ da nije uslovljeno ukusima kupaca već političkim egzibicijama evropskih birokrata. Udeo benzinaca se popeo na 35 odsto sa 24 odsto u prvom polugodištu prošle godine. Što se pogona tiče, 51 odsto prodatih modela je sa prednjim pogonom, dok je ostatak sa pogonom na sve točkove. Odnos je identičan kao i prošle godine.

Trenutno se najviše malih SUV/krosovera prodaje u Velikoj Britaniji, gde je prodaja ovog tipa vozila porasla za 22 odsto na 44.001 u prvom polugodištu, uprkos opštem padu tržišta u ovoj zemlji. Na drugom mestu je Nemačka a zatim Italija, Francuska i Španija. Po pitanju tržišnog udela, Luksemburg je broj 1 sa 4,6 odsto, a zatim slede Švajcarska sa 3,7 i Belgija sa 3,4 odsto. Velika Britanija je četvrta.

Jedini premijum proizvođač koji nije u poziciji da profitira na rastu segmenta je Infiniti. Prodaja Q30/QX30, koji je baziran na Mercedesu GLA, pao je na manje od 2.000 prodatih primeraka u prvih šest meseci. Infiniti kaže da će nastaviti prodaju modela koji se proizvode u Velikoj Britaniji uprkos lošim rezultatima. Što se ostalih premijum marki tiče, ovaj sektor ostaje svojevrsna „zlatna koka“.

Priredio: Pavle Barta

 

(317)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

A šta je toliko „posebno smisleno“ u Countryman-a, a „posebno besmisleno“ u Evoque-u, da jedan „skoči“ 40 posto, a drugi „okine“ 32 procenta?

Zvezdan Božinović

Countryman je prošle godine lansiran u novoj generaciji, pa mu je startna osnova bila niska. Otuda visok procenat rasta. Evoque nije bio te sreće da dočeka naslednika, na kraju je životnog veka, pa mu prodaja ubrzano opada. Dugo se držao izvanredno, mimo svih očekivanja tvroaca. Pun pogodak

moron

hvala za pojasnjenje