1. Home
  2. Vesti
  3. Da li Ford ukida V8 agregate?
Da li Ford ukida V8 agregate?
0

Da li Ford ukida V8 agregate?

218
0
Podelite sa prijateljima:

Nedavna odluka Forda da sa američkog tržišta povuče sve putničke automobile sa izuzetkom Mustanga možda i nije jedino veliko iznenađenje koje nam stiže sa “one strane bare“. Prema nekim najavama, Ford ozbiljno razmišlja da u potpunosti prestane sa proizvodnjom i moćnih V8 agregata i zameni ih efikasnijim od šest cilindara.

Američki gigant trenutno ima svega nekoliko proizvoda sa ovakvom mehanikom. Popularni 5,0-litarski “Coyote“ se ugrađuje u Mustang i F-150, njegova veća 5,2-litarska “Voodoo“ verzija je dostupna u Shelby Mustangu, a vrh čini 6,2-litarski “Boss“ namenjen velikim Superduty (F-250, F-350 i F-450) pikap kamionetima.

Oni razvijaju različitu snagu zavisno od verzija, pa tako Coyote u Mustangu raspolaže sa 460 konjskih snaga dok u F-150 razvija 80 „konja“ manje. Shelby GT350 krasi jedan od najboljih parametara koji pokazuje “snagu motora po litri zapremine“ sa 526 konjskih snaga iz 5,2-litarskog motora.

Ford vidi svoju šansu u turbo tehnologiji i u svojoj ponudi već ima nekoliko takvih agregata. Najpoznatiji od njih je 3,5-litarski koji razvija 450 konjskih snaga u Raptoru i čak 647 „konja“ u GT-u.

Jedno je sigurno, a to je da narednih meseci treba da debituje novi Shelby GT500 i on će kombinovati 5,2-litarski agregat sa kompresorom i preko 800 grla. Tako da kada debituje uživajte u njemu, jer bi to mogao da bude poslednji agregat sa osam cilindara od strane kompanije koja je popularizovala V8 davne 1932. godine sa legendarnim modelom “Flathead“.

(218)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments