1. Home
  2. Vesti
  3. Povlačenje 2,43 miliona vozila i blaga arogancija Toyota Srbije
Povlačenje 2,43 miliona vozila i blaga arogancija Toyota Srbije
3

Povlačenje 2,43 miliona vozila i blaga arogancija Toyota Srbije

1.16K
3
Podelite sa prijateljima:

Toyota će povući ukupno 2,43 miliona vozila pogonjenih kombinacijom benzinskih i elektromotora u vezi sa problemom na hibridnom sistemu, koji može da dovede do prestanka rada.

Ovaj opoziv, koji uključuje Prius i Auris, pokriva vozila proizvedena između oktobra 2008. i novembra 2014., saopštila je Toyota u petak.

Povlačenjem je obuhvaćeno 1,25 miliona vozila u Japanu, 830.000 u severnoj Americi i 290.000 vozila u Evropi. Pogođeni su i modeli prodati u Kini, Africi, Okeaniji i ostalim regionima.

Toyota je saopštila da u retkim situacijama kod nekih vozila može da dođe do izostanka ulaska u takozvani „fail-safe“ režim u slučaju greške na hibridnom sistemu, što može dovesti do gubitka snage i zaustavljanja.

Japanska kompanija je takođe saopštila da će besplatno rešiti ovaj problem ažuriranjem softvera. U Japanu su zabeležena tri slučaja vezana za ovu grešku, ali nije bilo incidenata. Što se tiče situacije van matične zemlje, kompanija nije želela pruži dodatne komentare, rekavši da je teško sa sigurnošću proceniti šta se desilo u izvesnim slučajevima (mada su iz Toyota Srbije spremno saopštili da je „dokaz preventivne akcije činjenica da se u Evropi spomenuta greška nije do sada pojavila ni na jednom vozilu).

Opozivom se cilja rešavanje situacija u kojima otkazivanje specifične komponente u kombinaciji sa naglim ubrzanjem, može izazvati gubitak snage umesto ulaska u „fail-safe“ režim.

„Interesantno“ je saopštenje za medije Toyota Srbije, u kojem se navodi da će besplatno i preventivno ažurirati softver na hibridnim Priusima i Aurisima „povodom informacije da japanska kompanija povlači 2,43 miliona hibridnih vozila“, uz napomenu da se „Toyotini hibridi ubrajaju u najpouzdanija vozila svih vremena“. „Povodom informacije“?! Da, posebno u vreme kada je opozvano 9 miliona vozila i plaćeno 4 milijarde dolara u vidu odšteta, uz 60 saobraćajnih nesreća u kojima je život izgubilo tridesetak lica. Trebalo bi ljude u Toyota Srbiji podsetiti da se ne radi o njihovoj „dobroj volji“ već obavezi prema kupcima, kao i da se arogancija ne isplati, a i nije u japanskom duhu. Servisna akcija u Srbiji obuhvata 79 vozila.

Izvor: AP i Reuters

(1156)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Rajko

Tradiciju nazovi kvaliteta. I opoziva.

Slavko

Kako god bilo i sta god napisali, oni su ljude pozvali i bice obavljena popravka. O pouzdanosti danas bismo mogli danima se prepucavati-tu ocigledno niko nije cvecka.
Mene samo zanima, a redakcija verovatno raspolaze takvim informacijama, da li se jos neki globalni opoziv, osim ovog, obavljao i u Srbiji za neku marku ikada?
Krenimo od dizelgejta, pa nadalje…

B1321

Jeste… Ja sam pozvan sredinom 2008. na pregled i podešavanje letve volana na Grande Punto 1.2. Pozvala me je Delta iako nije bilo kvarova na autima iz te serije – preventivno!