1. Home
  2. Vesti
  3. Ford patentirao zanimljivo rešenje
Ford patentirao zanimljivo rešenje
0

Ford patentirao zanimljivo rešenje

283
0
Podelite sa prijateljima:

Tehnologija koja omogućava upravljanje autonomnim vozilom putem telefona

Dostizanje nivoa 5 autonomne vožnje će na drumove dovesti vozila koja u kabini neće posedovati obruč upravljača niti uobičajene papučice gasa, kočnica. Ma koliko zvučalo čudno i neverovatno, ali prvi primerci ovakvih samovozećih automobila će se pojaviti u javnosti već sledeće godine. Mislimo na model Cruise sa oznakama General Motorsa.

U ovom trenutku, ideja konstruktora je da sve osobe koje se nalaze u tako opremljenom vozilu budu samo putnici i ništa više od toga. Niti jedna vitalna kontrola nad vozilom, ne bi se trebala naći u domenu odgovornosti čoveka.

Poslednjih dana septembra, Ford je od američkog Zavoda za zaštitu intelektualne svojine (United States Patent and Trademark Office – USPTO) dobio potvrdu o sprovedenom postupku patentiranja tehnologije koja bi omogućila da čovek ipak zadrži mogućnost uticaja na pojedine kontrole vozila, čak iako je ono opremljeno tehnologijom autonomne vožnje nivoa 5.

Još uvek radni naziv ove tehnologije glasi “neautonomni režimi upravljanja”, a trebalo bi da omogući vozaču da utiče na upravljačku funkciju vozila.

Dva su načina na koji se može uticati na funkciju upravljanja vozilom, koja omogućava nova tehnologija. Prvi se ostvaruje upotrebom pametnog telefona ili druge sprave povezive na internet. Ovaj vid upravljanja se ne razlikuje bitno od onoga što smo već viđali u brojnim video igricama.

Drugi način podrazumeva upotrebu virtuelnog volana koji se pojavljuje u aplikacijama za mobilne uređaje a omogućava vozaču da, pokretima prstiju preko ekrana, upravlja vozilom.

Osnovna ideja tehnologije svakako nije preusmeravanje kontrole nad samovozećim automobilom ka čoveku, s obzirom na to da u domenu kompjuterskih sistema vozila ostaje finalna odluka o tome da li će se povinovati instrukcijama od strane čoveka, imajući u vidu saobraćajnu situaciju i bezbednost.

Kao pronalazač, odnosno tvorac ovog tehnološkog rešenja, upisan je inženjer koji je već sarađivao sa Fordom, Stiven R. El Ejl.

(283)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments