1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Industrija
  5. Ozbiljno ugrožen lanac snabdevanja automobilske industrije
Ozbiljno ugrožen lanac snabdevanja automobilske industrije
3

Ozbiljno ugrožen lanac snabdevanja automobilske industrije

484
3
Podelite sa prijateljima:

Preti prekid snabdevanja plastičnim komponentama

Francuska Groupement Plasturgie Automobile (GPA), koja predstavlja dobavljače automobilske industrije koji dizajniraju i proizvode komponente, module i sisteme, izrađene od plastike i kompozitnih materijala. Predstavnici GPA tvrde da će nedostatak poliamidnih struktura označenih nazivom PA 6.6 dovesti proizvođače delova od plastike za automobilsku industriju u veoma nezavidnu situaciju i opasnost.

Grupa navodi da je ovaj deficit sturkturalni problem. Samo je pet pogona u svetu koji proizvode adiponitril, jednu od komponenti neophodnih da bi se PA transformisao u 6.6: Jedna od njih se nalazi u Francuskoj, druga u Japanu, dok ih je tri na teritoriji SAD. Brojni proizvođači plastike, koji su proglasili stupanje na scenu okolnosti koje pravnici nazivaju “viša sila”, prekinuli su sa proizvodnjom materijala PA 6.6, i uveli su ograničene kvote u isporukama kupcima.

„Materijal je zapažen od strane proizvođača automobila zbog svojih tehničkih mogućnosti koje pruža.” Da bi novi materijal bio odobren za upotrebu, odnosno da bi se primenila alternativa, potrebno je mnogo vremena „, rekao je predsednik GPA, Luk Mesijen.

Materijal beleži sve brojnije vidove primene, posebno u oblasti elektronike, a u isto vreme sve je teže doći do njega, odnosno postaje sve ređi.

PA 6.6 je veoma otporan na visoke temperatoru, što je razlog koji nameće njegovu primenu za plastične komponente unutar prostora predviđenog za smeštaj pogonske grupe, kao što su na primer sistemi za dovod vazduha, prečišćavanje i hlađenje. Primenjuje se i za druge namene. Recimo, ručke na vratima se izrađuju od ovog materijala.

Snabdevači automobilske industrije plastikom zahtevaju od proizvođača iste, da hitro puste u rad nove proizvodne linije kako bi se izbegli prekidi u lancu snabdevanja.

„Prekidi u isporukama PA 6.6, nastaju uglavnom zbog oseljivosti lanca snabdevanja. Na današnji dan, samo je 55% proizvodnih kapaciteta materijala PA 6.6 funkcionalno, u Evropi. Istovremeno, tekuća tražnja raste i tako nameće potrebu uvećanja proizvodnih kapaciteta.

“Zar nije došlo vreme da ubrzamo investicije na evropskom tlu, kako bismo obnovili postojeće linije,“ zapitao se Armel Dumon, generalni direktor GPA.

Iznalaženje alternativa je kompleksno pitanje, pre svega iz razloga što zamena materijala podrazumeva da novi mora da ispuni neke funkcionalne zahteve. Materijali koji ispunjavaju uslove su najčešće još ređi i još skuplji. Povrh svega, sam proces odobrenja upotrebe novih materijala je veoma zahtevan sa aspekta nužnog vremena.

„Molimo proizvođače automobila da nam pomognu, pre svega tako što bi skratili svoje procedure kojim odobravaju korišćenje novih materijala. Nestašica materijala znači da će određene članice GPA ostati bez zaliha početkom 2019., što je situacija u kojoj bi ceo lanac nabavke mogao da bude ugrožen. Žalimo zbog nastale situacije, ali jednostavno nemamo rešenje,“ rekao je Dumon.

Dobavljači za plastične komponente (Tiers 1 i Tiers 2) koji koriste PA 6.6 navode i snažan rast cene ovog materijala, koji je u poslednjih 18 meseci poskupeo za 1.500 evra po toni. Oni su žrtve neodrživih okolnosti koje je donelo poskupljenje materijala PA 6.6, i odbijanja automobilske industrije da pokrije svoj deo pripadajućih troškova.

(484)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Japanautofan

Tako je i Trabant prestao da se proizvodi.
Nemcima zafalilo plastike 😉
Srecom postojao je Wartburg .

moron

:)))

Ljubiss

Neka smanje menadzment za koje se odvaja sve veci deo kolaca, srednji nivo godisnje prihoduje nekoliko milona, a visoki nekoliko desetina miliona…Enormne zarade, a realno ni za sta…Epilog hiperprodukcija, drastican pad kvaliteta, unifikacija osim oznaka marki, a cene nerealne, visa klasa lagano prelazi 100000dem, cifru r u zlatno doba auto industrije rezervisanu za 560 sel, 850 I, testarosu…